„Schimb de mame“ nu este numele unui serial siropos, nici al vreunei telenovele. Ci al unui reality-show care a innebunit Occidentul si care va fi adus, din 19 decembrie, in Romania, de catre PrimaTV.

Povestea este destul de simpla, dar promite cele mai ciudate si amuzante intamplari. De ce? Pentru ca are ca personaje principale doua „mame de familie“. Adica femei casatorite, cu copii, sot si, eventual, animale de casa, ce isi schimba locurile si isi lasa fericirea caminului pe mana alteia.

Asta fara sa aiba idee cum este cea care le va lua locul sau macar in ce oras se afla familia pe care o va adopta. Experimentul se va desfasura timp de sapte zile, iar cele mai intense momente vor fi aduse pe micul ecran in fiecare duminica seara de la ora 21.00.

NOUTATE IN DOMENIU

Formatul de emisiune a fost pentru prima oara difuzat anul trecut in Anglia, unde a avut parte de un succes impresionant. Dovada fiind preluarea lui de catre francezi - pe postul M6 - , de catre nemti - care il difuzeaza pe RTL -, dar si de catre trustul media ABC care l-a dus in SUA in luna noiembrie a acestui an.

Chiar daca este asa de „tanar“, show-ul a castigat deja premiul BAFTA pentru cel mai bun reality-show, dar si premiul Golden Rose - pentru divertisment european.

CINE-I MAMA?

Femeile care se vor incumeta sa isi schimbe pentru cateva zile viata vor putea trai momente foarte frumoase, dar se si expun riscului de a se aventura in sapte zile de cosmar.

Si asta pentru ca vor schimba nu numai casa si/sau orasul in care locuiesc, dar si sotul, copiii, locul de munca si, bineinteles, prietenii. Singura alinare este o lista cu ceva instructiuni si reguli pe care posesoare de drept a familiei „de imprumut“ le lasa in scris. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat respectate.

Pentru ca in urmatoarele zile, deja intrate in rol, femeile vor putea schimba regulile casei. La final, protagonistii se vor intalni pentru a-si impartasi experientele traite.

„SA-MI SALVEZ MARIAJUL“

Unul dintre cele mai de succes cazuri din Anglia a fost cel a lui Steven Baker, care a incercat sa isi salveze casnicia cu ajutorul acestei emisiuni.

Steven, locuitor al orasului Manchester, se saturase sa stea in umbra carierei stralucite a sotiei lui, Elissa, o femeie de afaceri care vrea neaparat sa detina controlul, dar care se ocupa destul de putin de cele doua fiice, Natasha, de noua ani, si Isabella, de sase ani. Ei bine, pentru a reglementa situatia, Steven a inscris-o pe sotia lui „in program“.

Motiv pentru care, timp de doua saptamani, Elissa va trebui sa aiba grija de familia Tanyei Dingle, o casnica, mama a sase copii care isi petrece zilele in pijama. In plus, va trebui sa il suporte pe Tony, sotul Tanyei, un misogin „pur sange“.

Steven nu a reusit sa ii arate „calea cea dreapta“ Elissei, care este in continuare ferm convinsa ca munca ei trebuie pusa pe primul loc si ca fetitele o inteleg: „Fetele stiu ca muncesc pentru ele, ca sa aiba parte de o educatie buna“.

SCHIMB DE SEFI SI... SOTI DE SCHIMB

Pentru ca „schimbul de mame“ s-a dovedit a fi un succes clar, producatorii tv au hotarat sa scoata pe micile ecrane inca doua reality-show-uri asemanatoare. Unul ii va avea ca protagonisti pe „capii“ familiilor. Adica cei care vor face schimb de vieti vor fi tatii.

Iar celalalt ii va avea in prim-plan pe directorii unor firme importante care fac schimb de birouri si trebuie sa descurce itele si afacerile celuilalt directoras.

SPORTIVA SI SUPRA-PONDERALA CASEI

In SUA, unul dintre cele mai chinuitoare schimburi de mame a fost cel dintre Dena, o femeie pentru care traiul bun inseamna sport, mancare vegetala si... sport, si Dawn, o doamna supraponderala a carei singura obsesie este curatenia. Dawn sufera cumplit pentru ca trebuie sa se trezeasca la 5.

30 in fiecare dimineata, ca trebuie sa faca doua ore de gimnastica la scurt timp dupa trezire si ca, apoi, aproape nemancata, trebuie sa mearga o ora cu bicicleta in amonte, ca „activitate de familie“. In schimb, Dena nu a facut niciodata curatenie in propria casa si este oripilata de trandavia celor doi copii ai concurentei. In ambele familii ies scantei.

MURDARICA SI CURATICA

Inca unul dintre cele mai interesante experimente s-a petrecut tot in SUA . Paulette este mama a doi copii, o fetita si un baiat, este casnica si cea mai importanta preocupare a ei este sa se ocupe de curatenie de cel putin cinci ore pe zi.

Ea o lasa in locul ei pe Elizabeth, o hippyota cu trei copii, care nu face curatenie decat 15 minute pe zi - orice depaseste trebuie sa fie lasat pentru alta data, dar care mediteaza timp de doua ore zilnic. In timp ce casa lui Paulette se transforma intr-o cocina, aceasta izbucneste in lacrimi zilnic pentru ca traieste in mizerie si nu are voie sa curete.

MILIONARA SI TAIETOAREA DE LEMNE

Tot in Marea Britanie, Jodi, mostenitoarea unei averi impresionante, ii ia locul lui Lynn, angajata ca taietoare de lemne si ca sofer de autobuz. Diferentele majore dintre vietile celor doua nu au dus la nimic bun. Jodi isi petrecea zilele in saloanele de frumusete si in cele mai de lux cluburi.

Nu pierdea ocazia sa-si modeleze trupul la sala de gimnastica si nu pleca de acasa fara sa le dea ordine stricte menajerelor sau bonei care ingrijea de cei doi copii. In schimb, Lynn este cea care gatea toate mesele familiei ei, facea curatenie si muncea din greu pentru a aduce un venit familei.