Miercuri a fost numit selectioner de catre Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal. A ajuns acasa tirziu si obosit. Ieri s-a apucat deja de lucru. Victor Piturca nu are in cap decit o tinta: Olanda. Victor Piturca a mers ieri la Federatie, la ora 11:00, in prima sa zi ca selectioner. Dupa amiaza l-am gasit acasa. Obosit, nebarbierit, dar bucuros.

A acceptat sa stam de vorba in biroul sau.

- Cum a fost in prima zi, din nou selectioner?

- Victor Piturca: E de fapt a doua. Ieri a fost prima si a fost obositoare. Mi se parea ca nu se mai termina. Am ajuns seara acasa si a trebuit sa dorm ca sa-mi revin.

- E o revansa aceasta intoarcere la nationala?

- Nu e nici o revansa, nici o provocare. E un lucru normal. Sint antrenor de fotbal si am fost ales sa pregatesc o echipa. E echipa nationala si asta inseamna mult.

- Ce reactie a avut familia?

- Pe sotia si pe fiica mea nu le intereseaza fotbalul. Le interesez doar eu. Alex m-a sunat si mi-a spus ca se bucura. Oricum, e o atmosfera fireasca acasa, nu e ceva schimbat.

- Si totusi, a doua zi ce ati facut?

- Pentru mine, meciul cu Olanda a inceput deja. Azi am vorbit cu Cosmin Contra la telefon. Voi vorbi cu absolut toti jucatorii romani capabili sa joace la nationala. O voi face telefonic sau ma voi duce acolo unde evolueaza ei. Vreau sa le arat ca e altceva acum.

- E Olanda o cotitura?

- E cel mai important meci. In functie de acel rezultat, vom putea face o strategie. Lumea vrea rezultate si depindem de aceasta partida. De aceea am inceput sa-l pregatesc. Sper ca in momentul meciului sa aleg cei mai buni, mai in forma, mai lucizi si mai daruiti 11 jucatori, care sa dea in acele 90 de minute totul pentru nationala Romaniei.

- Sa-si schimbe mentalitatea

- Cum veti ajunge aici, la o astfel de selectie?

- In februarie, inainte de meciul contra Slovaciei, o sa-i chem pe toti cei importanti sa discutam. Le voi cere sa-si schimbe mentalitatea fata de echipa nationala, le voi cere daruire si multa seriozitate. Nu va conta de cine sint impresariati, de la ce cluburi vin, va conta doar forma lor in momentul selectiei si seriozitatea.

- Care e relatia cu seful Federatiei? Se tot aduce in discutie demiterea dumneavoastra de acum 5 ani

- Ma inteleg excelent cu Mircea Sandu. In aceste doua zile am observat ca la Federatie este o mare deschidere si se doreste schimbarea lucrurilor.

- Cum vor fi Sarbatorile?

- Speciale, sigur. Pina acum n-am reusit sa-mi conving parintii sa vina de la Craiova la Bucuresti. Pina acum, si de Paste, si de Craciun am fost eu acolo, mereu. Anul acesta sper sa fim aici toti, in jurul bradului.

“Nu vreau sa-mi dea lectii Gigi Becali”

TV Sport a gazduit primul talk-show cu Victor Piturca in calitate de selectioner. Dialogurile spumoase din timpul emisiunii au culminat cu interventia telefonica a patronului din Ghencea, care a reusit sa-l scoata din sarite pe Piturca: “Nu am chef sa ascult balivernele lui Gigi Becali (foto). Are sa-mi dea niste bani, e adevarat, dar nu discut acum despre acest lucru.

Nu vreau sa-mi dea mie lectii Gigi Becali, mai mult, nu vreau sa mai am de-a face cu Gigi Becali”, a declarat iritat selectionerul. Referitor la situatia primei reprezentative, Piturca a recunoscut ca “fotbalistul roman are inca nevoie de paza”, dar ca escapadele jucatorilor nu vor fi tolerate cu nici un chip.

Fostul tehnician stelist a laudat prestatia lui Mitea in campionatul olandez si i-a asigurat pe suporteri ca Tiberiu Ghioane va reveni printre tricolori.

Sustinut din Emiratele Arabe

Instalarea lui Victor Piturca in functia de selectioner a avut darul de a-i aduce fericire si lui Ilie Balaci, aflat in celalalt capat al lumii, la Dubai, unde o antreneaza pe Al Ahli. Ilie Balaci are, fara doar si poate, toate motivele pentru ca sfirsitul de an sa-l “surprinda” fericit.

A reusit calificarea cu Al Ahli in finala Cupei Federatiei in acelasi timp in care, cel mai bun prieten al sau, Victor Piturca, era numit oficial in functia de selectioner al Romaniei.

“Mai bine de atit nu se poate, intii copiii care mi-au venit pentru sarbatori, apoi m-am calificat in finala cu mai bine de jumatate de echipa formata din copii, pentru ca Piti sa umple sacul”, a declarat Printul, care a tinut sa rememoreze pentru ProSport inceputurile prieteniei cu Piti, dupa care i-a intocmit un adevarat portret amicului selectioner. “Pe Piti il stiu de la 7 ani.

Am facut aceeasi scoala generala (nr. 1) - Obedeanu -, eu eram la B, el la C. Dar asta nu ne impiedica sa le luam netalentatilor banii la fotbal, cind incingeam cite un meci in pauze ori dupa ore”, si-a reamintit Balaci momentele in care a cistigat impreuna cu Piturca primii lor bani din fotbal.

“Ne poate califica”

“Era greu de crezut ca ar fi putut fi numit altcineva in momentul in care Mircea (n.r. - Lucescu) si-a anuntat indisponibilitatea de a prelua nationala. Nici unul dintre ceilalti doi nu i-ar fi putut «lua fata» lui Piti”, a declarat Balaci, adaugind: “S-ar putea spune ca sint subiectiv sau rauvoitor fata de ceilalti, dar va asigur ca sint corect.

Sint sigur ca Piti va aduce o noua motivatie la nationala. El stie sa faca acest lucru cel mai bine”.

Balaci si-a exprimat, de asemenea, increderea in sansele Romaniei de a se califica la Mondialul german: “Poate pentru altii este greu. Dar, din cit il cunosc eu, lui Piti ii este usor sa bata Olanda la Bucuresti si sa faca cel putin un egal la Amsterdam. Oricum, ma bucur din tot sufletul pentru el, si sa dea Dumnezeu sa-i mearga dupa cum gindeste el ca trebuie.

Bafta Piti, sint linga tine!”, a incheiat idolul Craiovei.

“Maradona din Asia”

Balaci il are sub comanda sa pe iranianul Ali Karimi, desemnat jucatorul anului in Asia. Intrebat cu ce fotbalist roman seamana cel supranumit “Maradona din Asia” Balaci a raspuns: “Cu nimeni! In Romania, la ora actuala nu avem un fotbalist la fel de valoros. Daca era roman, Piti l-ar fi pus capitanul echipei nationale. Multi spun ca eu antrenez camile.

Dar sa stiti ca aceasta «camila» va fi, in decembrie, alaturi de Sevcenko sau Ronaldo, in gala organizata anual la Monaco de Printul Albert. Intrebarea mea este care dintre caii pursinge ai celor care ma ironizeaza va fi acolo?”, s-a intrebat Balaci.