Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a depus la instante, in perioada 1 martie - 7 decembrie, cereri de intrare in faliment pentru aproape 3470 de firme cu datorii bugetare, a declarat, ieri, presedintele institutiei, Neculae Plaiasu, intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, Agentia vizeaza recuperarea unor datorii in valoare de 28.566 miliarde de lei.

In ceea ce priveste marii contribuabili, ANAF s-a adresat instantelor pentru recuperarea unor datorii de 17.862 miliarde de lei de la 56 de firme. Numarul cerererilor de deschidere a procedurii de reorganizare judiciara si faliment pentru firmele mici si mijlocii au fost de peste 3400, obligatiile bugetare restante fiind de 10.704 miliarde de lei.

De asemenea, unitatile fiscale teritoriale s-au inscris la masa credala in cazul procedurilor de faliment deschise de alti creditori la 73 de mari contribuabili, inclusi in lista societatilor monitorizate conform acordurilor cu Fondul Monetar International.

Potrivit comunicatului citat, cuantumul echivalentului in lei al creantelor bugetare pentru care se poate solicita deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment s-a diminuat de la 5000 de euro la 3000 de euro prin Legea 149/2004.