Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a anuntat inchiderea negocierilor cu Uniunea Europeana in privinta capitolului 24 - Justitie si Afaceri Interne.

"Acest lucru inseamna ca Romania e pe drumul cel bun in privinta reformei Justitiei, luptei impotriva coruptiei si a securizarii frontierelor" - a aratat Diaconescu, insistand insa asupra muncii sustinute ce urmeaza dupa 1 ianuarie 2005.

Si aceasta, pentru ca inchiderea capitolului 24 este insotita de o clauza de salvgardare, in fapt 11 masuri pe care Guvernul Romaniei trebuie sa le indeplineasca pana in 2007. Interesant de precizat faptul ca, din cele 11 masuri, doar patru sunt obligatiile Ministerului Justitiei, celelalte sapte fiind de resortul Ministerului Administratiei si Internelor.

Concret, Ministerul Justitiei trebuie sa asigure implementarea celor trei legi referitoare la reforma Justitiei, sa asigure obtinerea de rezultate in lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei (in special, cea din administratia publica, sistemul judiciar si politienesc) si sa dezvolte cooperarea internationala in materie penala si civila.

Neindeplinirea oricareia din cele 11 masuri ar putea avea drept consecinta activarea clauzei de salvgardare.

La finalul conferintei de presa, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a precizat ca foarte multe dintre masurile "extrem de bune si de utile" din domeniul Justitiei au fost luate in momentul in care la conducerea ministerului se afla ministrul Rodica Stanoiu, careia i-a multumit astfel pentru contributia la incheierea capitolului 24.

El l-a nominalizat printre cei cu merite si pe ministrul liberal Valeriu Stoica.