Ministrii OPEC, au decis, vineri, in cadrul unui summit de la Cairo, sa reduca productia cartelului cu un milion de barili pe zi, urmand sa aprobe eventuale noi modificari intr-o reuniune programata pentru 30 ianuarie 2005, a declarat un oficial al organizatiei.

Nivelul de extractie al statelor membre ale cartelului va respecta, astfel, plafonul oficial de 27 de milioane de barili pe zi. Schimbarea va intra in vigoare peste 40 de zile, deoarece multi producatori au semnat, deja, acorduri de livrare pentru luna ianuarie.

In ultimele luni, OPEC-ul a extras in cel mai ridicat ritm din ultimii 25 de ani, in incercarea de a stopa avansul cotatiilor titeiului, de a acoperi cresterea cererii din partea Statelor Unite si a Chinei si de a compensa intreruperile livrarilor din Irak.

In luna octombrie, pretul petrolului a atins nivelul record de 55,67 dolari pe baril.

Analistii cred ca decizia va dezamagi statele importatoare, care au solicitat OPEC-ului sa nu renunte la productia suplimentara, intrucat avansul economiei si stoparea cresterii preturilor depind de refacerea stocurilor mondiale de titei.

Ei au avertizat ca, in cazul unor temperaturi scazute in aceasta iarna, rezervele ar putea sa nu acopere necesarul de petrol din mai multe regiuni din emisfera nordica.

Cotatiile de referinta ale titeiului, situate, vineri, la nivelul de 43 de dolari pe baril depasesc cu 30% valorile inregistrate la inceputul anului.

In cadrul conferintei, reprezentantii Kuweit-ului si ai Iranului au declarat ca OPEC-ul ar trebui sa ia in calcul coborarea plafonului oficial de 27 de milioane de barili pe zi in al doilea trimestru al anului, cand cererea este, in mod normal, redusa.

O astfel de decizie ar afecta, in primul rand, Arabia Saudita, stat care a extras, incepand cu luna august, in jur de 9,5 milioane de barili pe zi, cu 890.000 de barili pe zi peste limita sa oficiala.