Opt studenti care lipeau afise electorale ale Aliantei D.A. au fost saltati ieri de mascati si retinuti timp de peste sase ore la politie. Trei dintre ei au fost amendati cu cite 5 milioane de lei. Politistii spun ca le-au aplicat un astfel de tratament pentru ca lipeau afise in locuri nepermise. Avocatii sustin ca modul in care au fost tratati de anchetatori este abuziv si ilegal.

Reprezentantii Aliantei D.A. spun ca, in timp ce studentii lor sint tinuti in sectia de politie sub paza mascatilor, echipele electorale ale Uniunii PSD+PUR continua sa lipeasca afise ilegale prin tot orasul.

“Suspectii au fost retinuti in Gara Oradea in timp ce lipeau in locuri nepermise afise cu caracter electoral. Cei trei studenti erau insotiti de doua masini in care au fost gasite sute de afise identice cu cele lipite, doua bidinele si trei bidoane cu aracet.

Cei trei au fost sanctionati cu amenzi contraventionale de cite cinci milioane de lei”, a declarat inspectorul de politie Luminita Prodan, purtatorul de cuvint al IPJ Bihor. Aceasta a adaugat ca politistii au confiscat 750 de afise electorale gasite in autoturisme. “Ne-au tratat ca pe niste infractori periculosi. Ne-au dus cu duba la politie si ne-au pazit cu mascati.

Dupa ce ne-au intocmit procesele-verbale de contraventie, ne-au amprentat, ne-au facut perchezitii corporale si ne-au tinut sase ore si jumatate in sediul politiei, cerindu-ne sa le spunem unde studiem, la ce sectie, numerele personale de telefoane, inclusiv cele de acasa”, ne-a declarat unul dintre studenti.

Politistii si-au incalcat atributiile

Avocatii spun ca modul in care s-au purtat politistii este abuziv si ilegal. “Consider ca si-au incalcat atributiile. I-au amprentat pe tineri dupa ce identitatea acestora a fost stabilita si i-au retinut ilegal mai multe ore, interzicindu-le parasirea sediului politiei”, a declarat avocatul oradean Ioan Cupsa. Reprezentantul Aliantei D.A.

Bihor, Cristian Bodea, sustine ca, in timp ce echipele de afisaj in portocaliu sint vinate de politisti, cele ale Uniunii PSD+PUR sint lasate sa comita ilegalitati. “Echipele PSD+PUR lipesc afise cu candidatul Adrian Nastase peste cele ale lui Traian Basescu dupa care panourile, in intregime albastre, sint pazite de jandarmi care spun ca n-au vazut si nu cunosc nimic despre faptuitori.

Adrian Nastase, care este primul-ministru si organizatorul alegerilor, are lipite afise format A2, desi legea stipuleaza format A3, are zeci de afise lipite pe acelasi panou, desi legea prevede doar unul, are afise pe care nu este inscriptionat numele celui care le-a comandat. Asa incalca legea Adrian Nastase”, ne-a declarat, revoltat, purtatorul de cuvint al Aliantei D.A. Bihor.