Romania si-a luat, la Bruxelles, sapte angajamente la Capitolul "Justitie si Afaceri Interne", iar neindeplinirea acestora ar putea duce la amanarea cu un an a aderarii la UE. Cu toate acestea baroneasa Emma Nicholson apreciaza ca incheierea negocierilor este un succes, scrie Gardianul.

Ev. Zilei arata ca pentru a incheia negocierile in campania electorala, guvernul PSD a facut concesii fara precedent in istoria UE.

Romania si-a luat, la Bruxelles, sapte angajamente la Capitolul "Justitie si Afaceri Interne", iar neindeplinirea acestora - impreuna cu alte patru de la Capitolul "Concurenta" - ar putea duce la amanarea cu un an a aderarii la Uniunea Europeana.

Angajamentele, date publicitatii, ieri, de Ministerul Integrarii Euro-pene, se refera, intre altele, la securizarea frontierelor, reforma Justitiei, accelerarea considerabila a luptei impotriva coruptiei si, in special, impotriva coruptiei la nivel inalt.

Negociatorul-sef Vasile Puscas a precizat, ieri, ca Romania va prezenta Comisiei Europene toate proiectele de securizare a frontierelor, inclusiv contractul cu Grupul EADS.

Baroneasa Emma Nicholson de Winterbourne, membru al Parlamentului European si fost raportor pentru Romania, a felicitat, joi seara, calduros tara noastra pentru incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana, transmite Mediafax.

"Este un adevarat triumf pentru Romania. Este un succes pe care l-am prevazut cu cateva saptamani in urma si vreau sa ofer cele mai calduroase felicitari Guvernului roman si Comisiei Europene", a declarat baroneasa, in comunicatul remis mass-media.

"Progresele realizate in ultimul an au fost cu adevarat impresionante, iar inchiderea negocierilor este un omagiu pentru toata munca grea", a adaugat ea.

Gardianul - 11 decembrie 2004

Pentru a incheia negocierile in campania electorala, guvernul PSD a facut concesii fara precedent in istoria UE

Zorind incheierea negocierilor din motive electorale si evitind sa faca reformele cerute, guvernul PSD a fost fortat la concesii fara precedent in relatia cu UE. Romania a acceptat clauze extrem de constringatoare, mai ales in domeniul siderurgiei, care se vor solda cu pierderi de locuri de munca.

Pina in 2007, Bucurestiul va sta cu sabia “clauzei de salvgardare” deasupra capului, care permite UE aminarea aderarii Romaniei. Pentru aplicarea acestei pedepse, in cazul Romaniei e suficient votul a doua treimi din statele UE, spre deosebire de Bulgaria, in cazul careia clauza ar putea fi aplicata doar printr-o decizie luata in unanimitate.

Printr-un artificiu, decuplarea de Bulgaria va fi posibila o data cu impunerea de catre Bruxelles a asa-numitei clauze de salvgardare. Aceasta nu este altceva decit o masura prin care, daca 9 din cei 25 de membri ai reprezentantilor statelor membre in Comisia Europeana considera ca Romania nu si-a respectat promisiunile, ratam aderarea in 2007.

Votul decisiv se va da in noiembrie 2005, cind va fi analizat Raportul de tara, spune Puscas. In cazul Bulgariei, similar cu al tuturor celorlalte tari care au parcurs traseul aderarii, pentru a se decide aminarea aderarii, ar fi nevoie ca toti membrii CE sa fie de acord.

Bulgarii au acceptat inaintea Romaniei o clauza de salvgardare, stirnind ilaritate la Bucuresti.

Potrivit stenogramelor sedintelor PSD, Nastase se amuza observind ca bulgarii “si-au dat pantalonii jos”, in timp ce ministrul de externe Mircea Geoana isi exprima surprinderea ca bulgarii au acceptat “intr-un weekend torid al campionatului european de fotbal” clauza care dadea posibilitatea aminarii cu un an a aderarii unei tari care nu isi indeplineste angajamentele luate la negocieri.

Romania se afla insa acum cu sabia lui Damocles deasupra capului si este expusa pericolului de a primi vot de neincredere din partea CE.

Serbanescu: “Nu ne-am facut treaba la timp”

“Nu ne mai putem minti. Impunerea clauzei ne va obliga sa ne facem treaba. Europenii sint atit de severi si ne-au expus, practic, prin aceasta clauza asiguratorie, pentru ca nu ne-am facut treaba la timp. Platim! Era singura modalitate ca aceia care nu au fost de acord cu ideea ca Romania este pregatita sa adere in 2007 sa accepte incheierea negocierilor.

Ne-au dat posibilitatea sa facem pe ultima suta de metri ceea ce nu am facut la timp”, spune analistul Ilie Serbanescu. Va fi o perioada dura pentru Romania, din perspectiva reformelor, a adaugat acesta. Va trebui ca autoritatile de la Bucuresti sa demonstreze eficienta in chestiunea reducerii coruptiei si sa limiteze ajutoarele de stat.

Sint insa si aspecte unde europenii au partea lor de vina si care vor nuanta analizele, spune Serbanescu. “In chestiunea coruptiei, europenii vor trebui sa inteleaga ca, pina cind nu vor inceta ei sa dea comisioane, nu se poate vorbi de rezolvare”, a avertizat Serbanescu.

Puscas admite graba

Puscas a admis ieri ca Romania a acceptat ca o eventuala decizie de aplicare a clauzei de salvgardare sa poata fi luata cu numai doua treimi din voturile tarilor membre UE, pentru a incheia cit mai repede negocierile de aderare. In cazul Bulgariei, aderarea poate fi blocata doar daca toate statele membre isi dau acordul.

Ceea ce inseamna ca procesul de integrare a Romaniei poate fi blocat mult mai usor comparativ cu Bulgaria. “Romania si-a luat angajamentul de a pune in aplicare un program. Nu vine UE sa ne faca treaba. Daca se constata ca nu respectam angajamentele asumate, clauza poate fi activata”, a spus Puscas.

De ce ne temem

Integrarea Romaniei in structurile europene poate fi pusa in pericol in cazul in care Comisia Europeana constata disfunctionalitati in: securizarea frontierelor, continuarea reformei sistemului judiciar, combaterea coruptiei, cooperarea politieneasca si combaterea crimei organizate. In domeniul concurentei, punctul sensibil il reprezinta ajutoarele de stat.

Astfel, pentru a nu se recurge la clauza de salvgardare, se impun un control riguros al oricarui potential ajutor de stat si intarirea aplicarii legislatiei in domeniul antitrust si al ajutorului de stat.

De asemenea, pina la mijlocul lunii decembrie 2004 trebuie transmise la Comisia Europeana strategia de restructurare a sectorului siderurgic si planurile de viabilizare a unitatilor din domeniu, asa cum s-a convenit in cadrul negocierilor.

Cum ne vad bulgarii

Presedintele Gheorghi Pirvanov declara ca pericolul ca Bulgaria sa nu poata semna tratatul de pre-aderare s-ar putea datora Romaniei, Turciei si Croatiei, potrivit agentiei Novinite. Politicienii, diplomatii si analistii bulgari sustin ca intirzierea aplicarii reformelor in tara noastra arunca o presiune puternica asupra Bulgariei.

Asa cum autoritatile de la Bucuresti citeaza lideri europeni care ne sustin, bulgarii aleg declaratiile acelor policieni care recomanda aminarea aderarii Romaniei. In rarele ocazii cind liderii puterii de la Bucuresti admit ca nu toata Europa ne vrea integrati, ei arata cu degetul spre politicieni liberali sau din partide crestin-democrate care, chipurile, nu vor asa, de “sanchi”.

Presa bulgara sustine insa ca si lideri din tarile est-europene au imbratisat aceeasi atitudine. Aflat in vizita in Bulgaria, presedintele Sloveniei, Janez Drnovsek, declara ca n-ar fi corect ca Bulgaria sa astepte ca Romania sa-si faca treaba pentru a fi primita in UE.

Alexander Lambsdorff, parlamentar german, a recomandat ca Bulgaria si Romania sa fie separate, sustine presa bulgara, iar Kinga Gal, parlamentar care reprezinta Ungaria, a sugerat ca aderarea Romaniei sa fie aminata cu doi ani in cazul in care tara noastra esueaza sa satisfaca toate criteriile.

Pemierul Simeon: Clauza nu se va aplica Bulgariei

Clauza de salvgardare care ar putea amina cu un an aderarea la Uniunea Europeana in cazul in care reformele economice si sociale nu vor fi implementate nu se va aplica in privinta Bulgariei, a declarat, la sfirsitul lunii noiembrie, premierul Simeon Saxa-Coburgh, preluat de agentia de presa Novinite.

“Nici unul dintre partenerii europeni nu a exprimat indoieli in ce priveste faptul ca Bulgaria va semna tratatul de pre-aderare inainte de primavara anului 2005 si va deveni membru al blocului UE in 1 ianuarie 2007”, a punctat primul-ministru bulgar.

Declaratii in zigzag

Stenograma din 26 februarie 2004

Adrian Nastase: “Bulgarii si-au dat jos pantalonii”

“Da, bulgarii si-au dat jos pantalonii si accepta absolut orice, cu conditia sa fie gata la sfirsitul lui iulie. Nici nu stii cum e bine sa fie pina la urma, ca pe urma nu le indeplinesc, incep sa le negocieze, incep sa mai faca nu stiu ce povesti... “

15 iunie 2004, declaratie pentru BBC

Geoana: bulgarii au creat un precedent

“De ce Bulgaria a acceptat practic in doua zile o astfel de clauza fara sa aiba mai mult timp de a reflecta si, eventual, de a se consulta mai larg pe plan intern este problema domniilor lor.

Dar e clar ca a existat presiunea timpului si aceasta presiune politica probabil ca a jucat un rol si in decizia Sofiei de a accepta aceasta clauza extrem de constringatoare, care creeaza, evident, elemente de precedent si pentru Romania”

25 iunie, Radio France Internationale

Geoana se razgindeste: “Este vorba despre o clauza de salvgardare politica, care a existat si pentru primii zece nou- veniti in UE”.

10 decembrie 2004

Vasile Puscas: “Clauza a fost impusa”

Clauza de salvagardare a fost impusa pentru ca “statele membre si Comisia au constatat ca Romania este o tara mai complexa”. “Romania si-a luat angajamentul de a pune in aplicare un program. Nu vine UE sa ne faca treaba. Daca se constata ca nu raspectam angajamentele asumate clauza poate fi activata”, a spus Puscas.

Trei laminoare inchise

Opozitia acuza PSD ca ascunde publicului costurile unor negocieri pripite

Trei laminoare (doua de la CS Resita si unul de la Ispat Siderurgica Hunedoara) vor fi inchise pina in anul 2008. Acestea insumeaza o capacitate de 820.000 de tone, iar marile societati siderurgice nu vor mai primi, din ianuarie 2005, ajutoare de stat.

Aceasta este ultima masura de reducere a productiei in domeniul siderurgic, cuprinsa in angajamentul Romaniei privind eliminarea, in perioada 1993-2008, a unor capacitati de doua milioane de tone. Traian Basescu a declarat, pentru BBC, ca incheierea negocierilor este un lucru bun, dar, “din pacate, pretul va fi platit de mii de muncitori romani care isi vor pierde locul de munca”.

Vasile Puscas declara insa ca nu vor exista probleme sociale.

Din 1993 si pina acum, capacitatea de productie a combinatelor siderurgice a fost redusa cu circa 1,2 milioane tone de otel, iar ajutoarele de stat acordate pentru restructurarea acestui sector au totalizat 51.000 de miliarde lei. (Lidia Truica)

"Romania a ramas in urma calendarului"

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, sugereaza ca unele state europene “au fortat mina” Comisiei

Oficialii de la Bucuresti prezinta incheierea negocierilor ca si cind aceasta decizie vine sa confirme progresele realizate de Romania in domeniile Concurenta si Justitie si Afaceri Interne. De la Bruxelles lucrurile se vad insa intr-o alta lumina. Romania a ramas in urma la aceste capitole, iar decizia a fost una politica, netinind cont decit de calendarul stabilit.

Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a declarat pentru BBC ca ar fi preferat ca substanta, si nu calendarul prestabilit sa aiba prioritate, insa guvernele statelor membre ale UE au hotarit incheierea tehnica a negocierilor.

“As fi preferat sa insist asupra substantei, mai curind decit asupra calendarului, dar tarile membre erau dispuse sa incheie oricum negocierile pina la summit-ul european de saptamina viitoare”, a spus oficialul european.

Decizia a fost luata chiar in conditiile in care “noul comisar pentru concurenta Neelie Kroes, precum si predecesorul sau Mario Monti s-au aratat foarte critici fata de regimul subventiilor de stat in Romania”, a spus Olli Rehn.

“Era foarte dificil sa gasim un caz in care regulile privind subventiile erau aplicate corect si de aceea, acum 10 zile, Comisia nu a putut recomanda statelor membre inchiderea negocierilor cu Romania la capitolul Concurenta”, a mai declarat Rehn citat de BBC.

“O lectie-cheie este ca nu trebuie sa stabilim termene-limita pentru aderare fara sa stim ca le putem respecta prin realizari substantiale, concrete. O alta lectie este sa stabilim obiective mai clare pentru inchiderea negocierilor.

Romania a ramas in urma calendarului stabilit atit la capitolul Concurenta, cit si la cel privind Justitia si Afacerile Interne, dar liderii europeni isi luasera deja anumite angajamente, in timp ce noua Comisie Europeana se afla doar in primele saptamini ale activitatii sale, deci o perioada de tatonare”. (Lidia Truica)

"Financial Times": Cele mai dificile negocieri de aderare

“Uniunea Europeana (UE) a stabilit conditiile in care Romania va deveni membra a UE in 2007, in urma celor mai dificile negocieri de aderare pe care le-a derulat pina acum”, comenteaza cotidianul britanic “Financial Times”, in editia sa de ieri.

“In baza unui acord convenit la 9 decembrie de ambasadorii UE, negocierile asupra unor capitole sensibile precum Concurenta, Justitia si Afacerile Interne, ultimele care mai erau deschise, au fost incheiate la timp, inainte de desfasurarea summit-ului anual al UE, care va avea loc saptamina viitoare.

Dar, intr-un adevarat “quid pro quo”, tarile UE au decis sa faciliteze o eventuala aminare a aderarii Romaniei cu 12 luni, in cazul in care reformele in cele trei domenii nu vor fi eficiente”, noteaza cotidianul britanic.

“Acordul trece peste criticile anterioare facute de Olli Rehn, noul comisar al UE pentru extindere, care ceruse ca negocierile privind concurenta sa fie suspendate pina anul viitor, din cauza temerilor legate de alocarea subventiilor de stat, in special in sectorul otelului.

Olli Rehn s-a aratat, de asemenea, rezervat fata de incheierea discutiilor pe marginea unor chestiuni atit de sensibile inainte ca alegerile sa se fi incheiat”.

Aminarea aderarii e posibila

“Acordul a fost criticat si de membrii liberali ai Parlamentului European, intre care Chris Davies, liderul grupului parlamentar liberal-democrat din cadrul legislativului comunitar. El a opinat ca “este o greseala teribila si exista riscul tradarii valorilor fundamentale ale UE”, afirmind ca executivul european a scos in evidenta,

intr-un raport, insuficientele sistemului romanesc, invocind coruptia raspindita si lipsa independentei mass-media si a justitiei. Dar oficialii Comisiei Europene au argumentat ca avertismentul privind aminarea aderarii va spori presiunea asupra guvernului roman de a pune in practica reformele promise.

In conditiile termenilor agreati anterior, ar fi fost imposibil de aminat intrarea Romaniei in UE deoarece fiecare dintre cei 25 de membri ai UE si-ar putea exercita dreptul de veto impotriva unei asemenea masuri.

Insa, in conditiile noilor termeni, acest drept de veto a disparut, ceea ce inseamna ca Romania va trebui sa isi gaseasca citiva aliati daca executivul comunitar si majoritatea tarilor membre ale UE vor considera ca nu si-a respectat angajamentele. “Romania mai are inca timp sa isi faca temele pina la aderarea propriu-zisa.

Acum exista o modalitate prin care poate fi monitorizat acest lucru, fapt ce ne poate ajuta sa fim siguri ca, in momentul aderarii, Romania isi va fi indeplinit toate obligatiile ca stat european”, a declarat purtatorul de cuvint al lui Olli Rehn”, incheie “Financial Times”

Lidia Moise, Lidia Truica