Legea societatilor de microfinantare trebuie sa intre in vigoare anul acesta, astfel incat sa fie posibila deducerea integrala a dobanzii si pentru firmele beneficiare ale imprumuturilor deja acordate de alti creditori decat bancile.

Saptamana viitoare va fi supus aprobarii Guvernului proiectul de lege privind societatile de microfinantare, care va clarifica statutul si activitatea institutiilor care ofera credite mici si foarte mici, chiar daca nu sunt banci.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), unul dintre initiatorii proiectului, legea "societatile de microfinantare vor fi societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata, abilitate sa acorde microcredite din fonduri proprii, asigurate sau imprumutate de la institutii financiare, organizatii donatoare sau din resurse

financiare publice".

URGENTA FISCALA. In prezent, exista aproape 20.000 de beneficiari de microcredite acordate de organizatiile nebancare, finantari in curs de rambursare, care sufera rigori fiscale mai aspre decat cele ale firmelor cliente ale bancilor.

"Intreprinderile beneficiare ale microcreditelor nebancare nu-si pot deduce integral dobanda platita, ci doar maxim 9%", spune Maria Sandor, director adjunct al departamentului legislativ al CHF International Romania, una dintre organizatiile active pe acest segment de piata.

Legea in cauza prevede faptul ca si dobanzile la creditele institutiilor nebancare beneficiaza de acelasi tratament de deductibilitate la calculul impozitului pe profit, dar, pentru a-si face efectul la inchiderea conturilor pe anul acesta, ar trebui sa treaca de Parlament inainte de vacanta de iarna sau sa ia forma unei ordonante de urgenta.

STATUT. "Legea confera, in sfarsit, statutul cuvenit institutiilor care au raspuns in ultimii ani unei nevoi specifice a intreprinderilor mici, cu putin pana la 50 de angajati si cu nevoi de creditare pe masura", spune Maria Sandor.

"Majoritatea celor 14 astfel de organizatii de microfinantare sunt fundatii, din care cauza, oricat de serioasa le-ar fi fost cartea de vizita, tot starneau inspectorilor fiscali suspiciuni nefondate, cand acestia aflau care este activitatea lor. Preferam sa ne transformam in societati comerciale, daca astfel statutul nostru pe piata este recunoscut", completeaza directoarea CHF.

CEREREA CREEAZA PIATA. Potrivit unui studiu finantat de USAID si realizat sub egida "Coalitiei de microfinantare", formata cele 14 organizatii (micro) finantatoare, potentialul acestui segment al pietei microcreditelor s-ar putea ridica la circa 500 de milioane de dolari. Pana acum s-au acordat credite de maximum 20.000 de dolari, dar media este de sub 7.000 de dolari.

"S-a inceput cu 500, cu 1.000 sau 2.000 de dolari si chiar si acum se mai inregistreaza astfel de cereri. Semnificativ este faptul ca rata de recuperare a creditelor este de 99,6%", spune reprezentanta CHF.

IMM-urile isi dimensioneaza indatorarea dupa puteri, dar aceste dimensiuni, fiind "prea mici, costurile de administrare fac microfinantarile neinteresante pentru banci", releva reprezentantii ANIMMC.

RECUNOASTEREA. Odata intrata in vigoare legea in cauza, societatile de microfinantarea isi vor consolida reputatia, bancile vor putea sa recunoasca antecedentelor de microfinantare ale IMM-urilor din surse nebancare. Astfel, pe masura dezvoltarii, micile intreprinderi vor putea accesa mai usor si finantari mai mari.

Totodata, firmele vor beneficia de o mai mare siguranta, datorita standardelor pe care legea le impune societatilor creditoare. Acestea, la randul lor, vor inspira mai multa incredere celor care le refinanteaza.

LITERA LEGII

Potrivit viitoarei legi, societatile de microfinantare vor avea capital social echivalent cu 200.000 de euro, nu vor avea voie sa atraga depozite de la populatie, nici sa acorde credite ipotecare sau de consum si vor fi controlate de auditori independenti. IMM-urile vor obtine microfinantari de pana la 25.

000 de euro, rambursabile in maximum 60 de luni, cu sau fara garantii sau perioada de gratie. Solicitantii pot fi persoane fizice sau juridice, care prezinta unei societati de microfinantare o cerere insotita de o propunere fundamentata pentru initierea si dezvoltarea unei activitati aducatoare de venit.