Sa presupunem ca astazi Corneliu Coposu ar mai fi in viata. Sa mai presupunem si ca Ion Iliescu ar putea candida pentru inca un mandat. Daca ei ar fi fost candidatii la presedintie ai Aliantei si PSD, miercuri seara i-am fi avut fata in fata la TVR.

De o parte batranul si autenticul comunist Ion Iliescu, nascut si crescut in doctrina marii secte bolsevice, de cealalta batranul si autenticul taranist, calit sufleteste in puscariile patriei, dusman neimpacat al comunismului. Cei doi ayatolahi s-ar fi ciocnit titanic, la rupere, fara sa faca vreunul pasul inapoi, trimitand spre suporterii lor unde producatoare de oscilatii violente.

Oricat de greu suportabile, ar fi fost de inteles blestemele, rugile, atacurile murdare, isteria, insultele disperate de tip "vandutule!", "gandirea" definita prin "cine nu e cu noi, e impotriva noastra!", chiar busculadele intre demonstranti. Asa se intampla cand se ciocnesc ideologii adverse, cu radacini adanci in trecut.

In locul lui Iliescu si Coposu, i-am avut in campania reala pe Nastase si Basescu. Doua personaje cinice, lipsite de metafizica, lipsite de incarcatura ideologica, doua animale politice de prada in cautare de voturi, de oriunde ar veni ele.

In ciuda aparentelor, cei doi fosti parteneri de table pe palier au multe puncte comune, distanta dintre ei e infinit mai mica decat cea dintre Coposu si Iliescu. Ei fac parte din Clubul fara nume si fara sediu, de care vorbeam in campania locala, unde se intalneste "elita" politicienilor, indiferent de partid.

Te umfla rasul la gandul ca vreunul dintre cei doi ar putea fi numit Mesia, chiar daca yoghinii integrati in absolut ai lui Bivolaru umbla cu poza lui Basescu pe piept. Si totusi, chiar si in aceste conditii, blestemele, rugile, atacurile murdare, isteria, insultele disperate de tip "vandutule!" au tasnit din belsug in saptamanile din urma.

Betonul regulii "Cine nu e cu noi, e impotriva noastra!" a strivit in stanga si in dreapta orice fiinta care a incercat sa ramana rationala si lucida. Mai lipseau ciocnirile de strada - pana la ele a mai fost doar un pas.

Ce s-ar fi intamplat, de pilda, daca cei 3-400 de handralai in geci albastre, masati agresiv, iresponsabil si inutil de PSD in poarta TVR in seara intalnirii finale intre Nastase si Basescu ar fi creat un incident in care, la trecerea printre ei, Basescu ar fi fost ranit? Nici nu vreau sa ma gandesc.

Nastase il are in spate pe Iliescu, Basescu nu a avut, din pacate, in spate un Corneliu Coposu in aceasta campanie. In sceneta "sinceritatii", regizata pe loc de el insusi, Traian Basescu a spus: Adriane, suntem amandoi fosti comunisti. Nimic mai neadevarat. Nici Basescu, nici Nastase n-au fost vreodata comunisti.

Amandoi au facut parte din PCR, amandoi stiu foarte bine care e culoarea ochilor Securitatii, dar nu sunt altceva decat doi "descurcareti" pe terenul de joc trasat de ceausism. In lupta pentru voturi, nu au nici convingeri suficient de tari, nici principii morale: amandoi refuza sa se delimiteze public de sinistrul C.V.

Tudor, mai mult, Basescu il imita, iar Nastase ii da telefon ca sa-l tina in cursa pentru Presedintie. Iar corciturile partinice ai caror reprezentanti sunt, PSD+PUR si PNL-PD, n-au cum sa aiba alte principii decat cele care guverneaza impartirea prazii. A fost cea mai balcist-propagandistica, isteroida si goala de continut campanie electorala pe care am trait-o in 15 ani.

Asa cum am spus, nu pot sa merg la vot in conditiile in care seful suprem al sistemului electoral din Romania, infractor in vazul tarii intregi, continua sa fie in functie - mi se pare o imensa frauda morala comisa inainte de a fi pus primul vot in urna si o infrangere pentru presa faptul ca n-a reusit sa determine destituirea lui. Dar nu indemn pe nimeni sa procedeze ca mine. Dimpotriva.

Acest vot, care limpezeste si alegerile legislative, va fi cel mai dificil din toti cei 15 ani de democratie: avem de ales intre doua masti ale aceluiasi demon. Pentru prima oara simt greutatea si tensiunea expresiei populare cu care avem de luptat: "Tot dracu' ala e..."