Viorel Hrebenciuc, presedinte al Camerei Deputatilor, si Nicolae Vacaroiu, presedinte al Senatului. Aceasta este oferta Uniunii PSD+PUR catre cea mai democratica institutie a statului, Parlamentul, potrivit liderilor pesedisti.

Desemnarea de catre conducerea PSD a doi lideri a caror activitate a fost considerata, de mass-media si societatea civila, extrem de controversata se datoreaza, potrivit surselor din partid, calitatii de tirguitor politic a lui Viorel Hrebenciuc si uzurii in functie a lui Vacaroiu dupa 4 ani de mandat in fruntea Senatului.

De sefia Camerei Deputatilor ar fi fost interesat si Miron Mitrea, conform surselor din partid, dar acesta opteaza si pentru a doua pozitie in ierarhia PSD dupa Ion Iliescu, cea de secretar general al partidului, functie desfiintata dupa plecarea lui Cozmin Gusa la PD, dar care va fi recreata la Congresul partidului din ianuarie-februarie.

Ieri, lui Viorel Hrebenciuc, care s-a declarat obosit de procesul supravegherii votantilor, i-a fost greu sa precizeze daca a acceptat sau nu oferta de a fi cel de-al treilea om in stat, retinerea sa alimentind unele supozitii din partid, conform carora pozitia acestuia se afla in declin continuu.

Octav Cozminca ne-a asigurat ca nici el, nici Ion Iliescu nu vor solicita o functie de conducere in Senat, Ion Iliescu urmind sa ocupe, cel mult, sefia grupului senatorilor PSD, pentru veterani fiind mult mai importanta ierarhia in partid.

Duet mixt: Musca, Berceanu - propunerile Aliantei

Mona Musca si Radu Berceanu sint propunerile Aliantei PNL-PD pentru sefia celor doua Camere parlamentare, nume care vor intra la negocieri impreuna cu propunerile PSD+PUR si UDMR, de o parte, si PRM, de cealalta. Sansele ca unul dintre cei doi sa isi adjudece una dintre cele doua pozitii sint practic nule, dupa cum recunosc chiar surse din Alianta.

Varianta realista, de rezerva, este cea in care acestia vor deveni vicepresedinti. Pentru ca deputata liberala sa preia sefia Camerei are nevoie de 167 de voturi. 112 sint asigurate din partea PNL si PD.

Daca Alianta va obtine si sprijinul celor 48 de deputati ai PRM, pentru a o impune pe Mona Musca ii mai trebuie 7 voturi de la celelalte minoritati, chiar si in cazul in care guvernarea va fi adjudecata de PSD+PUR+UDMR. La Senat, sansele teoretice sint, de asemenea, mici, iar practic se crede ca o parte dintre senatorii PRM vor vota de partea PSD.

La Senat, PNL il propune vicepresedinte pe Puiu Hasotti, iar la Camera, PD il sustine pe Adriean Videanu. In Senat, PD il va avea ca sef de grup pe Vasile Blaga, iar PNL - pe Gheorghe Flutur, in timp ce la Camera Deputatilor deputatii PD vor fi condusi de Cozmin Gusa, iar cei liberali - de presedintele Calin Popescu Tariceanu.

PNL are deja o lista completa de nume pentru sefiile comisiilor, in timp ce PD mai cauta, mai ales la Senat, unde aproape nu exista personalitati.

4 zile pentru validarea mandatelor

Primele 4 zile ale actualei legislaturi vor fi dedicate validarii deputatilor si senatorilor care au obtinut mandate in urma scrutinului din 28 noiembrie. Pina in prezent, nu s-a intimplat ca un parlametar sa nu treaca de Comisia de validare.

Ramine de vazut ce decizie se va lua in cazul acelor parlamentari care au declarat pe proprie raspundere ca nu au avut nici o legatura cu Securitatea, dar care au fost descoperiti de CNSAS fie ca au fost informatori, fie ca au lucrat in sistem. Legea nu impune sanctiuni.

Sedintele de azi si de vineri (ziua alegerii presedintilor) ale Camerei si Senatului vor fi conduse de decanii de virsta - Vainer Aurel, deputat al Federatiei Comunitatii Evreiesti, respectiv Radu Cimpeanu, senator PNL - secondati de doi dintre cei mai tineri colegi.

Ada Meseşan, Mihaela Găneţ, Lucian Gheorghiu