Exporturile romanesti au primit ani buni o subventie prin diferenta de curs valutar, iar "recenta panica a exportatorilor provine din faptul ca acestia simt ca subventia se duce", a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, in cadrul seminarului "Saptamana afacerilor de succes", organizat de saptamanalul economic "Banii nostri" la Sinaia.

"BNR a avertizat ca va disparea competitivitatea exporturilor data de diferenta de curs valutar si va fi nevoie de o competitivitate data de calitate, in conditiile in care leul capata o alta valoare", a subliniat Vasilescu. Interventiile mai rare si mai putin predictibile ale bancii centrale pe piata valutara reprezinta un pas pentru pregatirea liberalizarii contului de capital.

"In perspectiva intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, pe piata financiara se va inregistra un soc", a afirmat oficialul BNR. In tarile care au liberalizat contul de capital, ca de exemplu Cehia, Polonia si Ungaria, s-au inregistrat in momentul liberalizarii intrari importante de capital speculativ.

"In conditiile in care piata dobanzilor se va deschide, este posibil ca in doar trei minute sa intre un val de capital speculativ de trei miliarde de euro in trei secunde sau cinci miliarde euro in cinci secunde’’, a mai spus oficialul BNR.