Polarizarea sociala a inceput sa se simta si pe piata imobiliara. Cresterea artificiala de preturi a fost stopata in acest an, insa piata de cartier a inceput sa se polarizeze intre zone bune si ghetouri. Moda vilelor noi prinde tot mai mult teren, iar blocurile de lux au devenit noua masina de facut bani in imobiliar.

Criza imobiliara care a avut loc anul trecut, cand preturile au luat-o razna, a fost depasita in 2004, se arata in Raportul SGA Romania – Bilant 2004, elaborat de Institutul de Consultanta Imobiliara.

"Evolutiile explozive ce au caracterizat piata imobiliara anul trecut sunt consumate astazi, iar desfasurarile curente se produc intr-un climat de temperanta si diversificare", se spune in studiul citat.

PERIFERIA SE IEFTINESTE. Piata apartamentelor s-a polarizat intre cartierele bune si ghetouri. "Se produce despartirea apelor, care reprezinta si o diferentiere sociala inclusiv in puterea de a sustine un credit ipotecar de diferite valori. Regresiunea, destul de evidenta (...) de pana la 10%-15%, pentru periferie arata ca aceste zone vor deveni, curand, semighetouri.

In Pantelimon, Militari, Vitan-Barzesti, preturile scad treptat, fara socuri", se arata in raportul SGA Romania.

BANII SE DUC CATRE ZONELE BUNE. In schimb, Centrul Civic ramane o zona scumpa si nu cedeaza decat punctual din cotele dobandite cu ocazia cresterilor de pret din 2003. Acelasi fenomen se mentine si in zona de nord, in cartierul Baneasa, Aviatiei, scoala Herastrau, unde preturile se mentin foarte ridicate si ca urmare a imprejurimilor devenite rezidentiale.

Astfel de polarizari sociale s-au produs in toate orasele mari, iar tendinta de scadere a preturilor in zonele periferice se explica in principal prin doua cauze. Prima, oamenii cu salarii mari sau stranierii veniti cu bani din strainatate se reorientarea catre case pe pamant, iar cumpararea de apartamente pentru inchiriere nu este o afacere aducatoare de bani.

De exemplu, o garsoniera intr-o zona buna se poate inchiria cu 200 de euro, circa 8.000.000 de lei, in conditiile in care aceiasi bani se pot obtine dintr-un depozit de 700.000.000 de lei, circa 18.000 de euro. Cea de-a doua explicatie este ca oamenii cu salarii modeste care doresc sa-si cumpere apartamente in cartiere nu pot sa obtina de la banci decat sume limitate.

CASE SI VILE. Casele au devenit vedetele anului 2004 si au creat o anumita presiune pe aceasta piata. In Capitala, cartiere altadata subapreciate – Grivita, 1 Mai, Colentina, Vasile Lascar, Lacul Tei – au intrat in atentia publicului si astfel preturile au crescut treptat cu peste 30% in acest an. Cele mai dorite sunt vilele si casele nou-construite.

STUDIU

"Moda vilei noi neverosimil de scumpe din neo-sanctuarul Pipera – cu preturi intre 300.000 euro si 650.000 euro, adesea construita de particulari, se mentine, incurajata si de campaniile propagandistice ale companiilor de antreprenoriat", se arata in studiul citat. Insa si pe acest segment concurenta se intensifica.

"Semi-monopolul de acum cativa ani, cu un numar redus de ofertanti, a disparut in 2004, cand au inceput sa devina hotaratoare mecanisme de finantare atractive", se mai arata in Raportul S.G.A.

DE LUX

Bani buni se scot din blocurile noi, construite in perimetre cu caracter de sanctuar: Dorobanti, Kiseleff, Aviatorilor, Parcul Bonaparte, Cotroceni, Parcul Domenii. Imprejurimile cartierului Primaverii, se conserva inca, desi pentru scurt timp, dand impresia de oras interzis.

Aceste apartamente de lux sunt "cladiri inaltate in mod accelerat, cautate azi din ratiuni de context psihologic, precum spaima de seism, pretul ridicat ce ar presupune in mod eronat valoare si tinuta", se arata in studiu.