La fiecare sfarsit de an, importatorii de autoturisme se intrec in oferte speciale de iarna. Motivul: in ultimele 2 luni ale anului, vanzarile pe piata auto cresc considerabil. "Promotiile de iarna au mai mult succes decat cele din timpul anului, pentru ca oamenii sunt mai receptivi la ofertele speciale", ne spune un reprezentant al importatorului Citroen.

Pe aceeasi idee merge si grupul Renault, care are in derulare o promotie valabila numai pentru luna decembrie. "In cadrul promotiei dedicate lunii decembrie sunt incluse 15 modele diferite", aflam de la un reprezentant Renault. Importatorii de autoturisme sustin ca ofertele speciale de iarna le cresc vanzarile, in medie, cu 20 - 30 de procente comparativ cu restul anului.

Astfel, cei care vor sa-si achizitioneze un autoturism nou din import au cele mai bune motive sa aleaga luna decembrie. Ei pot beneficia de reduceri de pret de sute sau chiar mii de euro, in functie de modelul masinii si de motorizarea acesteia.

In plus, se pot obtine pachete optionale gratuite, ceea ce inseamna ca clientul plateste doar pretul pentru dotarea standard si primeste gratuit echipament optional (de exemplu, aer conditionat sau culori metalizate).

Daca se opteaza pentru finantarea prin leasing, unele companii ofera de sarbatori dobanzi mai mici la leasing sau un numar limitat de rate gratuite pe durata contractului de finantare. Mai mult, sunt importatori care ofera la achizitionarea unui automobil, pe langa reduceri de pret, si cadouri specifice sezonului rece, cum ar fi de exemplu roti de iarna sau suporturi si bare de schiuri.

Reducerile de pret raman insa cel mai bun mijloc de atragere de noi clienti. "Pretul de achizitie se mentine in topul criteriilor la achizitionarea unei masini, desi romanii au inceput sa acorde importanta si altor aspecte, cum ar fi de exemplu securitatea masinii", declara Radu Cristian de la Trust Motors, importator Peugeot.

Aer conditionat, vopsea metalizata - cadou

Compania Peugeot ofera in acest moment pentru modelul 307 SW 2.0 HDI o reducere de 1.000 de euro din pretul CIP (fara taxe), pretul de promotie fiind de 13.369 de euro. Pentru Peugeot CC Dynamic 1.6 E, firma aplica un discount de 10% din pret, rezultand un pret de promotie, fara taxe, de 17.729 de euro. Pentru utilitara Peugeot Partner Furgon, pentru transport de marfuri, reducerea este de 1.

000 de euro, pretul promotional fiind de 8.951 de euro fara taxe incluse. Renault ofera discount-uri pentru 15 modele din stoc. Pentru Renault Megane Sedane, reducerea variaza intre 1.000 si 1.400 de euro, in functie de versiune, motorizare, echipamente. La Renault Clio, una dintre cele mai vandute masini ale anului trecut, compania aplica o reducere de 1.300 de euro. Ford ofera reduceri de 1.

500 de euro din pretul CIP pentru Ford Focus varianta Diesel si 1.000 de euro pentru cea pe benzina, reduceri valabile pana la 31 decembrie. Ford Fusion este oferit la pretul de 9.900 de euro, cei care cumpara pana la sfarsitul lunii primind suplimentar aer conditionat si vopsea metalizata gratuit, optiuni care costa, daca ar fi cumparate separat, 731 de euro, respectiv 258 de euro.

Cei care cumpara Ford Fiesta, la pretul de 7.990 de euro, pot opta pentru aer conditionat gratuit sau o reducere a pretului masinii de 700 de euro. Si Ford are oferte speciale pentru utilitare, Ford Transit putand fi cumparata cu o reducere de 1.000 de euro la pretul CIP. Pentru Mazda, reducerea este de pana la 1.700 de euro din pretul CIP, oferta valabila pana in februarie 2005.

Compania Fiat practica discount-uri de 850 de euro pentru modelul Punto, iar pentru Fiat Albea - de 2.000 de euro. Pentru utilitare, Fiat are doua oferte separate, pentru achizitie si pentru leasing operational, adica inchirierea vehiculelor.

Pentru cumparare, Fiat ofera un discount de 6%, iar pentru leasing operational dobanda este de 9% pe an, asigurarea Casco pentru un an fiind gratuita si in plus doua rate din an nu se platesc de catre beneficiarul masinii.

Rate gratuite - ultima gaselnita

O oferta asemanatoare, cu rate gratuite, are si Porsche Romania pentru modelele Skoda Fabia Cool, Combi si Sedan (numai pentru variantele cu motorizare pe benzina). Cei care aleg sa cumpere o masina Skoda Fabia, in leasing, nu vor plati rate timp de un an, ci doar asigurarea Casco in fiecare luna. Dobanda practicata la leasing este de 10%, reducerea variind in functie de model.

De exemplu, pentru modelul Fabia Cool Plus rata lunara este de aproximativ 180 de euro, inclusiv TVA, asigurare Casco si dobanda. Cumparatorul are posibilitatea sa aleaga un an in care nu plateste rata de capital, ci doar asigurarea de aproximativ 38 de euro, rezultand in final o reducere de circa 1.700 de euro. Oferta Porsche este valabila pana la sfarsitul anului.

Citroen practica o reducere de 800 de euro pentru modelul C3 pentru motorizari pe benzina si 1.000 de euro pentru cele pe motorina. Pretul special de promotie pentru Citroen C3 SX 1.4i este de 10.988 de euro, iar pentru varianta pe benzina este de 11.331 de euro. Pentru Citroen Xsara Picasso, reducerea este de 1.300 de euro, pretul promotional fiind de 15.

170 de euro pentru varianta pe benzina si 16.253 de euro pentru cea pe motorina. In plus, cumparatorii primesc cadouri de la companie - suporturi si bare de schiuri, echipamente care costa peste 100 de euro.