Desi au existat mai multi sceptici care erau de parere ca Romania nu va reusi in acest an sa ajunga la o inflatie sub 10 la suta, analistii economici cred, totusi, ca acest obiectiv poate fi indeplinit.

Avand in vedere ca ultimele doua luni ale anului au fost, in mod traditional, perioade cu o rata a inflatiei mai ridicata, Guvernul si Banca Nationala trebuiau sa gaseasca masurile potrivite astfel incat inflatia lunara pe noiembrie si, respectiv, decembrie, sa nu fie mai mare de 1 la suta.

Primul semnal ca lucrurile s-au "aranjat" l-a dat chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a anticipat ca rata anuala a inflatiei va cobori spre nivelul de 9,4 la suta (de la 14,1 la suta anul trecut), in conditiile in care cresterea preturilor de consum pentru luna noiembrie era estimata la 0,7-0,8 la suta.

Previziunile guvernatorului BNR s-au dovedit a fi chiar putin pesimiste, Institutul National de Statistica anuntand o rata a inflatiei de 0,6 la suta pe luna noiembrie. In aceste conditii, in luna decembrie, o rata a inflatiei de cel mult 1,3 la suta ar asigura obiectivul propus de Guvern. Rata inflatiei sub asteptari din luna noiembrie are mai multe explicatii.

Profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, spune ca rata inflatiei a fost atat de mica, pe de o parte, datorita metodologiei de calcul, iar pe de alta parte, aprecierii foarte puternice a leului.

"Metodologia de calcul a Institutului National de Statistica (cea care este folosita si de catre Eurostat) poate fi considerata defectuoasa, deoarece, atunci cand preturile se modifica drastic, si structura ar trebui sa se schimbe. Dincolo de acest lucru, sa nu uitam ca in luna noiembrie leul s-a apreciat cu aproximativ 8 la suta fata de media pe septembrie sau octombrie.

Acest lucru a fost un soc pozitiv pentru dezinflatie", a spus Daianu. El a explicat ca nivelul scazut al inflatiei din noiembrie poate fi explicat prin faptul ca anumite tarife (calculate in euro) au fost mai mici, precum si pretul multor produse din import au fost, de asemenea, micsorate, favorizate de deprecierea valutei fata de leu.

"Se poate spune ca procesul de dezinflatie, prin aprecierea puternica a leului, a fost, intr-un fel, subventionat de importuri.

Totusi, nu e bine sa ne culcam pe o ureche si este foarte probabil ca, in primele doua luni din 2005, odata cu majorarea tarifelor la utilitati, ratele lunare ale inflatiei sa fie mai mari decat cea care va fi consemnata in decembrie", a mai precizat Daianu, care a adaugat ca nivelul redus la preturilor de consum din luna noiembrie poate fi si rezultatul unui efect conjunctural, stimulat, in

special, de intarirea leului. "In decembrie am dubii serioase ca va fi consemnata o rata a inflatiei mai mica decat cea din luna noiembrie", a conchis fostul ministru de Finante.