Alianta ruseasca Rodina, a patra formatiune ca reprezentare parlamentara in Duma de Stat de la Moscova, a prezentat saptamana trecuta un proiect de lege care prevede aderarea la Federatia Rusa a fostelor regiuni autonome sovietice, inclusiv a Transnistriei, transmite Mediafax.

Potrivit presei ruse, formatiunea condusa de Dmitri Rogozin a cerut simplificarea procedurilor de integrare de catre Rusia a teritoriilor autonome din perioada sovietica, fapt care ar conduce la "excluderea fenomenului separatismului de pe agenda problemelor curente".

"In cazul in care aceasta lege va fi adoptata, vom exclude problema Transnistriei, Abhaziei si Osetiei de Nord de pe ordinea de zi", a afirmat liderul aliantei Rodina, referindu-se in special la regiunile care "nu au in prezent un statut in baza legislatiei internationale" si care "sunt state nerecunoscute in cadrul Republicii Moldova si Georgiei".

Potrivit lui Rogozin, "detinerea unui pasaport rusesc si libera alegere" sunt suficiente pentru a determina autoritatile de la Moscova sa analizeze o eventuala cerere de aderare din partea autoritatilor secesioniste.

Propunerea lansata de Rodina a fost sustinuta in Duma de Stat de Partidul Comunist condus de Ghenadi Ziuganov, si de Partidul Liberal-Democrat, condus de nationalistul Vladimir Jirinovski.

Totusi, cele trei formatiuni politice nu pot beneficia de majoritatea parlamentara decat daca obtin sprijinul partidului dominant din Duma de Stat, "Rusia Unita", controlat de presedintele Vladimir Putin.

Dupa destramarea URSS, Moscova a acordat cetatenia rusa majoritatii populatiei din regiunile separatiste ale Republicii Moldova si Georgiei. Atat Administratia separatista transnistreana, cat si conducerea Osetiei de Sud au cerut Moscovei sa creeze o baza juridica pentru integrarea acestor teritorii in componenta Rusiei.