Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta consumatorii ca vor plati carnea in functie de calitate, adica de continutul de carne si grasime. In ciuda recomandarilor specialistilor in nutritie, care recomanda o pondere mai redusa a carnii in alimentatie, romanii prefera carnea si in special pe cea rosie (porc, vita sau oaie).

De acum incolo, fiecare isi va cumpara carnea care-i place si va plati pe ea "pretul corect". Adica nu vor mai da banii pe carnea plina de grasime pentru care, de cele mai multe ori, fara nici o justificare, o platesc la pret de calitatea I.

Standardele Uniunii Europene vor fi aplicate si la noi cat de curand, iar carcasa de carne de porc va fi prima care va trebui sa aiba calitatea specificata de sistemul de clasificare "Europ". Guvernul a luat masuri pentru conditionarea acordarii de subventii in functie de calificarea carcasei, ceea ce va stimula producatorii si procesatorii sa aplice rapid cerintele comunitare.

Carnea de calitate provine in mod sigur de la un animal sanatos si bine ingrijit. Strategiile ANSVSA contin masuri specifice in domeniul sanatatii si bunastarii animalelor, dar si un program de actiuni de inspectie si control care urmareste verificarea aplicarii acestora. Animalele trebuie in primul rand sa fie identificate si inregistrate, actiune demarata de ANSVSA, cu putin timp in urma.

Daca vrea sa valorifice animalul sau produsele pe care le obtine de la el, fiecare fermier va trebui sa aplice crotalii (cercei) in urechile animalelor. Medicul veterinar va avea grija sa consulte si sa vaccineze numai animalele crotaliate. Numai acestea vor putea fi duse la pasunat, vandute sau abatorizate. Animalul care nu este inregistrat, "nu exista" si nu poate fi valorificat.

Avantajul pentru consumator este clar. Oricare dintre noi este mai linistit cand stie ca are pe masa o friptura care provine de la un animal care in mod sigur a fost sub stricta supraveghere a unui medic veterinar.

Cum majoritatea actiunilor veterinare importante pentru sanatatea animalelor sunt suportate de la bugetul de stat, proprietarul de animale identificate si inregistrate beneficiaza in mod gratuit de acestea. Si abatorizarea animalelor se va face conform cerintelor Uniunii Europene, in unitati de profil, care au inceput deja sa se modernizeze.

Vor fi primite pentru sacrificare numai animalele care sunt insotite de documente sanitar-veterinare, iar procesarea acestora se va face urmarind niste proceduri stricte, care au scopul de a oferi pietei produse calitative si sigure.

Specialistii din cadrul ANSVSA monitorizeaza si controleaza activitatea in aceste unitati, pentru a impiedica acceptarea pentru abatorizare a unor animale fara acte de provenienta si certificate de sanatate. ANSVSA anunta si de aceasta data consumatorii ca trebuie sa renunte la chilipirurile din targurile neautorizate in care se vand animale.

Sanatatea intregii familii poate fi pusa in pericol, indiferent de produsele cumparate. Exemplele sunt numeroase: familii care au ajuns in spital cu trichineloza, de la porcul vecinului sau de la cel cumparat din targ, toxiinfectii alimentare grave de la branza si laptele cumparate de la comerciantii de pe marginea drumului.

Pentru a apara sanatatea publica, inspectorii ANSVSA efectueaza activitati de inspectie si control diversificate, planificate sau inopinate, dar si campanii sezoniere, cum a fost Comandamentul estival 2004.

In cazurile in care, la unitatile controlate, neregulile nu erau grave si nu constituiau un pericol iminent si imediat pentru sanatatea populatiei, li s-a acordat o perioada necesara pentru remedierea deficientelor. Au existat si cazuri in care abaterile erau flagrante si depaseau orice limita a bunului simt, fara a mai lua in considerare pericolul grav pentru sanatatea publica.

Aceste unitati au fost sanctionate drastic, cu amenzi mari, ajungandu-se chiar la ridicarea definitiva a autorizatiei sanitar-veterinare de functionare. Cel mai greu de schimbat ramane insa mentalitatea. Abilitatea romanului de a se "descurca", de a cumpara mai ieftin ceva, este proverbiala.

De cele mai multe ori, asta inseamna carne de la animale sacrificate in mizerie, pe marginea drumului, in vreo curte insalubra unde misuna caini si sobolani, sau lapte, in sticle de plastic in care a fost bere sau tuica.

In acest scop, ANSVSA, impreuna cu celelalte institutii ale statului cu responsabilitati in domeniu (Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationale pentru Protectia Consumatorilor), a participat, incepand din acest an, la programul national de informare a consumatorilor "Siguranta Produselor Alimentare".

Acest program isi propune sa informeze si sa educe consumatorii in domeniul sigurantei alimentelor, astfel incat acestia sa poata face alegeri avizate, in deplina cunostinta de cauza. Prin informarile periodice, ANSVSA aduce la cunostinta publicului larg cazuri multe dintre ele dramatice, consecinta a nerespectarii recomandarilor facute de catre autoritate.