Fostul presedinte cilian, Augusto Pinochet, a fost acuzat oficial de crima si rapire, dar un tribunal cilian a suspendat ordinul de arest la domiciliu pe perioada recursului.

Fostul dictator militar a fost acuzat in legatura cu disparitia a noua activisti din opozitie si pentru uciderea unuia dintre ei in perioada celor 17 ani cat s-a aflat la putere.

Judecatorul Juan Guzman a mai decis ca generalul este capabil - din punct de vedere mental - sa faca fata unui proces in care va fi judecat pentru abuzurile comise in perioada 1973 - 1990.

Judecatorul Guzman a spus ca a luat aceasta decizie dupa ce a vizionat un interviu acordat de Gen Pinochet unui post de televiziune din Miami in luna noiembrie 2003.

El a spus ca interviul, in care generalul da raspunsuri lucide intrebarilor puse, a fost "unul din elementele cheie care a stat la baza deciziei sale".

Decizie \'istorica\'

Hotararea de luni a justitiei ciliene a fost salutata de organizatiile pentru drepturile omului din Cile.

Viviana Diaz, presedinta Asociatiei Rudelor Persoanelor Disparute, a declarat agentiei de presa Associated Press ca "este o decizie istorica care trebuie sarbatorita de toti democratii".

Ea a adaugat: "Sunt vesti grozave pentru toti cilienii care nu accepta impunitatea celor care au incalcat drepturile omului".

Generalul ramane insa liber, iar avocatii sai au inaintat recurs impotriva acuzatiilor si impotriva ordinului de arest la domiciliu.

Etapele punerii sub acuzare

Octombrie 1998: Politia britanica l-a arestat pe Pinochet in baza unui mandat spaniol; incepe o lunga disputa pe tema sanatatii sale mintale

Martie 2000: Considerat incapabil sa faca fata unui proces se intoarce acasa; cateva zile mai tarziu incep eforturile de a-l judeca in Chile

August 2000: Curtea Suprema de Justitie ii ridica imunitate; ulterior e declarat capabil sa faca fata procesului

Iulie 2001: Sunt suspendate acuzatiile si ulterior se renunta la ele pe motive de sanatate

Mai 2004: Curtea ii ridica din nou imunitatea ca urmare a unor acuzatii noi.

Generalul a fost acuzat in legatura cu Operatiunea Condor - o conspiratie la care au participat sase regimuri sud americane in anii 70 - care avea in vedere urmarirea si arestarea oponentilor de stanga.

Acesta nu este singurul cap de acuzare impotriva generalului.

Luna aceasta un tribunal a decis ca poate fi judecat pentru uciderea predecesorului sau in functia de sef al armatei, Gen Carlos Prats, care a murit in urma exploziei unei masini capcana la Buenos Aires, in 1974.

Gen Pinochet, care are 89 de ani, risca sa fie judecat si pentru frauda si spalare de bani.

O ancheta a ajuns la concluzia ca peste 3.000 de oameni au fost ucisi din motive politice in timpul regimului Gen Pinochet, in vreme ce peste 30.000 de cilieni au depus marturie ca au fost torturati, sau arestati de regimul militar.

Starea sanatatii

Judecatorul Guzman a mai incercat sa-l aduca pe general in fata justitiei, sub acuzatia de incalcare a drepturilor omului.

In decembrie 2000, judecatorul l-a acuzat formal pe Gen Pinochet de rapire in legatura cu cazul "Caravana Mortii", acuzandu-l ca ar fi raspunzator de moartea a peste 70 de prizonieri politici.

In anul urmator o Curte de Apel a decis ca fostul dictator militar e prea bolnav ca sa fie judecat.

Judecatorul Guzman considera insa ca Gen Pinochet este suficient de lucid pentru a putea face fata unui proces, in ciuda examenelor medicale care au condus la concluzii contradictorii.

Un medic numit de tribunal l-a diagnosticat pe Augusto Pinochet cu "dementa moderata", in timp ce un medic adus de aparare a spus ca sanatatea fostului presedinte s-a deteriorat recent si este incapabil sa faca fata unui proces.

Un medic ce reprezinta rudele victimelor Operatiunii Condorul spune insa ca Generalul este capabil - din punct de vedere mintal - sa fie judecat.

Augusto Pinochet mai sufera de diabet, artrita si de inima.

Generalul neaga faptul ca ar fi avut cunostinta de Operatiunea Condor spunand ca "probabil a fost condusa de oficiali de nivel mediu".

Intr-un caz separat, un tribunal cilian l-a condamnat pe fiul mai varstnic al generalului, Augusto Pinochet Hiriart, la aproape un an si jumatate inchisoare pentru primirea unei masini furate si pentru detinere ilegala de arma.

Augusto Pinochet Hiriart sustine ca este vorba de o acuzatie motivata politic.