Calculind de la 1 ianuarie 2005, mai sint doi ani pina la momentul integrarii. Anul viitor va trebui sa creasca liberalizarea pietei energetice, sa se faca mai multe investitii in agricultura si in dezvoltarea IMM-urilor. Firmele vor trebui sa faca investitii mari, unele vor da faliment, iar oamenii vor trebui sa se multumeasca cu mai putini bani in buzunar.

Schimbarea raportului de forţe de pe scena politică impune, printre altele, revizuirea Legii bugetului pe anul 2005. Din mai multe motive. Este vorba in primul rind de introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor de 16%, promisiunea Alianţei care a făcut diferenţa intre programe la alegeri.

Gata cu pomenile

In al doilea rind, bugetul este acum croit pe modelul PSD. Cheltuielile cu programele sociale, peste 230, intre care nu puţine cu tentă electorală gen „Cornul şi laptele” ,”Bani de liceu” sau „Sport in cartier”, reprezintă 30% din total, respectiv 13% din PIB.

Nu in ultimul rind, există prinse in buget o serie de finanţări in regim de parteneriat public-privat, cum ar fi cele legate de contractul cu EADS sau de lucrări de infrastructură, denunţate de Alianţă ca suspecte de corupţie. Toate acestea conduc logic la revederea veniturilor şi cheltuielilor bugetare.

„Ţintele macroeconomice rămin aceleaşi, probabil mai puţin deficitul bugetar. Aceasta pentru că introducerea cotei unice va conduce, cel puţin in primele 3, 6, 9 luni la un gol de venituri. Deficitul bugetar nu va depăşi in nici un caz 3% din PIB”, ne-a declarat Ionuţ Popescu, analist economic şi senator al Alianţei D.A.

In legătură cu păstrarea in buget a sumelor reprezentind contribuţia Romaniei la contractele controversate atribuite de Guvernul PSD, senatorul Ionuţ Popescu afirmă că acestea vor fi analizate fiecare in parte, pentru a se vedea dacă sint in conformitate cu legea.

Normele comunitare schimbă condiţiile pentru RCA

Pe piaţa asigurărilor, 2005 va fi sub imperiul schimbărilor, in special pe segmentul RCA. Conform normelor pe care Romania şi le-a asumat faţă de UE, limita de răspundere in cazul RCA va trebui să crească gradual pină in 2007.

„O dată cu creşterea valorii de răspundere vor creşte şi tarifele practicate la asigurările RCA”, ne-a declarat Marius Onofrei, director de comunicare la Allianz-Ţiriac.

Pentru 2004, limita de răspundere este de 2 miliarde de lei pentru daunele materiale şi de 3,5 miliarde de lei pentru vătămările corporale.

Potrivit propunerilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, anul viitor limita de răspundere in cazul daunelor materiale s-ar putea ridica la 3 miliarde de lei, in timp ce pentru vătămările corporale valoarea maximă ar putea fi de 5 miliarde de lei.

Altă modificare ce ar putea surveni anul viitor, cu implicaţii asupra costurilor societăţilor de asigurare şi implicit a tarifelor practicate de acestea, se referă la necesitatea asigurătorilor de a-şi separa activitatea pe asigurări de viaţă şi asigurări generale.

Consumatori captivi de energie

In 2005, gradul de liberalizare a pieţelor energetice va trebui să crească. Astfel, la gaze, piaţa va trebui deschisă pină la 50% de la 1 ianuarie 2005 (faţă de 40% in acest moment), iar in cazul pieţei de energie electrică cota este de 55% (faţă de 40% in prezent).

Deschiderea pieţei reprezintă procentul din consumul naţional ce poate fi negociat direct, intre producătorii de energie şi consumatori, la preţuri convenite intre cele două categorii de „jucători”. Restul revine consumatorilor captivi, care plătesc energia la preţul dictat de cele două agenţii de reglementare in domeniu.

Politica UE constă intr-o deschidere cit mai mare a pieţelor, urmind ca, in cazul Romaniei, cele două pieţe să fie complet liberalizate la data aderării. Tot la anul, capacitatea de inmagazinare subterană a gazelor naturale ar trebui să ajungă la 4 miliarde de metri cubi, de la 3 miliarde in prezent.

Ambele obligaţii au fost asumate de Romania prin capitolul de negociere referitor la energie.

Agricultorii vor fi forţaţi să investească

In agricultură şi in industria alimentară lucrurile sint deja tranşate. In 2005, principala obligaţie a micilor fermieri este de a face investiţii. Cea mai mare luptă pentru supravieţuire o vor da procesatorii de carne şi de lapte. „Aici este mult de lucru. Numai 2-300 de abatoare corespund normelor UE.

In cazul procesatorilor de lapte, calitatea trebuie să crească. Avem doi ani care ne sint suficienţi”, ne-a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii. In schimb, producătorii agricoli care deţin culturi vegetale nu se vor confrunta cu schimbări majore.

„Aceştia vor trebui să fie mai eficienţi, astfel incit să crească producţia”, susţine Steriu. Conform negocierilor cu UE, producţia de zahăr din sfeclă de zahăr trebuie să crească la 500.000 de tone, faţă de 110.000 de tone, cit se produce la ora actuală.

De asemenea, producţia de lapte destinată procesării va trebui să crească de la 1,2 la 3,3 miliarde de litri, cit este cota.

In zootehnie, anul viitor se va pune accent pe identificarea şi inregistrarea animalelor. Anul viitor, ministerul de resort va trebui să facă progrese şi in ceea ce priveşte Agenţia de Plăţi şi Sistemul Integrat de Administrare şi Control, instrumentul tehnic pentru aplicarea schemelor de sprijin direct.

IMM-urile vor fi obligate să se documenteze

In cazul IMM-urilor, normele UE se traduc in primul rind prin acumularea de informaţii şi prin realizarea de investiţii. „Problema cea mai importantă va consta in evaluarea impactului aderării.

Agenţii economici ar trebui să se informeze şi să afle ce ar trebui să facă după aceea să implementeze ceea ce au invăţat”, ne-a declarat Ovidiu Chirovici, preşedintele Agenţiei pentru IMM-uri. Pentru educarea intreprinzătorilor, in 2005 agenţia va deschide 40 de centre de informare.

Pentru anul viitor, agenţia are un buget destinat programelor de sprijinire a IMM-urilor, in valoare de 1.100 de miliarde de lei.

Alina Stanciu, Daniel Oanţă, Vali Băeşu, Mihai Nicuţ