Aproximativ 20 de spitale din intreaga tara vor intra, din prima zi a anului viitor, intr-un proiect de evaluare a costurilor pentru fiecare act medical. Totodata, 2005 aduce schimbari si in legatura cu finantarea spitalelor de boli acute. Astfel, procedurile medicale vor fi codificate dupa sistemul australian, iar plata se va face pe caz rezolvat si nu in functie de zilele de spitalizare.

Un numar de 20 de spitale din judetele Alba, Bihor, Cluj, Iasi, Olt, Prahova, Mures si din Capitala vor deveni, de la 1 ianuarie 2005, unitati-pilot pentru desfasurarea unui studiu de evaluare a costurilor pentru fiecare act medical.

Calcularea costurilor medicale este o prioritate absoluta a autoritatilor sanitare care, in absenta unor date certe, sunt in imposibilitatea de a-si planifica resursele. De asemenea, directorii de spitale se confrunta cu o serie de probleme atunci cand trebuie sa evalueze performantele si sa aprecieze munca medicilor.

Toate aceste carente ale sistemului de stabilire a costului unei operatii se reflecta si la nivelul raportarii acestor date catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), si implicit se regaseste si in modul in care este facuta finantarea respectivelor unitati.

"Pana la sfarsitul anului 2005, se va sti cu precizie cat costa o operatie de apendicita, un by-pass cardiac sau o banala perfuzie si cat se cheltuieste cu fiecare pacient internat in spital. Astfel, fiecare spital isi va face cat mai exact un buget prospectiv si care va fi mult mai apropiat de nevoile lui reale.

De asemenea, atat ministerul, cat si CNAS vor sti, cu o marja mai mica de eroare, de ce fonduri au nevoie unitatile spitalicesti, cu atat mai mult cu cat finantarea se face pe caz rezolvat", ne-a declarat dr. Iulian Popescu, directorul ICDS.

Fara bugete aproximative

Pana in prezent, costurile actelor medicale se calculau prin aproximatie, iar punctul de plecare consta in structura "istorica” a bugetelor si lasau loc de speculatii si interpretari. Iar reforma sistemului sanitar presupune, printre altele, si eliminarea acestor cheltuieli nejustificate si o mai buna cunoastere a activitatii unitatilor medicale.

"In absenta unei evaluari clare a costurilor, directorii de spitale nu aveau dovezi prin care sa sustina cheltuielile angajate, in functie de numarul bolnavilor, iar autoritatile puteau sa dea vina pe un management defectuos de fiecare data cand se acumulau datorii’’, a mai adaugat Iulian Popescu.

La ora actuala, spitalele din Romania se confrunta cu datorii destul de mari atat la utilitati ( in jur de 70 de miliarde de lei), cat si la furnizorii de produse medicale, si anume 1.800 de miliarde de lei.

Criza financiara din sistemul sanitar ar putea fi, macar partial, rezolvata, prin evaluarea exacta a serviciilor medicale si prin finantarea spitalelor numai pe baza rezultatelor, exprimate in numarul si tipul pacientilor tratati in mod real in respectivele unitati.