Presedintele BEC, controversatul Emil Ghergut, va fi cercetat pentru incalcarea statutului magistratului si a legii electorale de un alt controversat “judecator rosu”! Este vorba despre Costica Ionescu, fostul demnitar local PCR in epoca comunista, un personaj cu o cariera identica cu a lui Ghergut.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anuntat oficial ca Emil Ghergut va fi cercetat, pentru o posibila incalcare a statutului magistratului, de catre un judecator desemnat de Colegiul de Conducere al acestei instante supreme.

“Conform regulamentului de organizare si fuctionare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, articolele 19 si 20, vineri a fost desemnat in cadrul Colegiului de Conducere un judecator care sa faca o cercetare prealabila, acesta fiind Ionescu Costica”, ne-a declarat ieri Iolanda Socaci, purtator de cuvint al Inaltei Curti.

In ce priveste etapele anchetei disciplinare, dupa cercetarea prealabila, raportul judecatorului desemnat se discuta in cadrul Colegiului ICCJ.

In ceea ce priveste o posibila incompatibilitate a Colegiului, avind in vedere ca Ghergut face si el parte din acest for administrativ al Inaltei Curti, Iolanda Socaci ne-a declarat: “Conform punctului 3 al articolului 19 din regulament, in cazul exercitarii actiunii disciplinare, la lucrarile Colegiului de Conducere nu participa judecatorul sau judecatorii desemnati pentru efectuarea cercetarii

prealabile si magistratul impotriva caruia se exercita actiunea disciplinara”. Ghergut este cercetat de ICCJ pentru declaratiile sale cu tenta politica formulate impotriva presedintelui ales Traian Basescu, pe 30 noiembrie, cind acesta era simplu candidat si reclama la BEC fraudarea primului tur al alegerilor generale.

Costica Ionescu, acelasi traseu ca si Ghergut

Potrivit presei, inainte de '89 Costica Ionescu a fost “membru al Comitetului judetean de partid Ialomita”. In 1995, Ionescu a facut parte, alaturi de Ghergut si alti 20 de judecatori, din celebrul “complet rosu” care, la sugestia presedintelui Ion Iliescu, a emis o hotarire istorica impotriva retrocedarii caselor nationalizate.

Hotarirea respectiva a declansat un val de recursuri in anulare, admise de complete de la Curtea Suprema din care au facut parte si judecatorii Ionescu si Ghergut. Pentru aceste procese, Romania a fost data in judecata la CEDO, fiind obligata sa plateasca, din banii contribuabililor, milioane de euro despagubiri fostilor proprietari.

Pentru ca a facut parte din “completul rosu”, Ionescu, la fel ca si Ghergut, a fost demis de la Curtea Suprema in perioada lui Emil Constantinescu, dar, cum era de asteptat, dupa 2000 a fost repus in functie de regimul Iliescu.