Presedintele francez Jacques Chirac a inaugurat ieri viaductul din Millau (Aveyron), care devine cel mai inalt pod din lume, cu o inaltime maxima de 343 de metri si aproape 2,5 kilometri lungime. Constructia preponderent metalica a fost ridicata intr-un timp record, de numai trei ani, ea urmind a fi disponibila publicului incepind de miine, ora 10.00.

Automobilistii care vor sa traverseze podul Millau trebuie sa plateasca o taxa de 4,90 euro, respectiv 6,60 euro in sezonul estival.

Parte a autostrazii A75, care leaga Parisul de Barcelona, podul este singurul tronson cu plata. Potrivit AFP, podul Millau este “o opera de arta - inalt, fin si elegant”, el devenind in doi ani un punct de maxima atractie turistica. Aproximativ 60.000 de vizitatori-platitori si aproape 500.000 de curiosi au tinut sa-l admire in diferite stadii de constructie.

Apreciat pentru frumusetea sa, viaductul a fost conceput in primul rind sa reziste. El nu ar trebui nici sa vibreze si nici sa aiba tangaj din cauza traficului sau a vinturilor puternice. Constructia are o garantie de “perfecta functionare” de 120 de ani, asigurata de grupul Eifface, constructorul si concesionarul podului pentru o perioada de 75 ani.