Exportate in peste 40 de tari europene si folosite zilnic de politistii americani, pistoalele paralizante produse de grupul american Taser, care pot neutraliza o persoana printr-o simpla descarcare electrica, par a avea un viitor promitator, insa conceptul lor stirneste tot mai multe controverse.

Multe tari, intre care Finlanda, Suedia, Germania, Spania, Grecia sau Romania, testeaza sau folosesc pistoalele produse de compania americana, iar altele, precum Franta sau Marea Britanie, sint pe punctul de a-si dota fortele de ordine cu astfel de arme, potrivit lui Tom Smith, presedintele si cofondatorul companiei, citat de AFP.

“Este optiunea cea mai sigura in materie de folosire a fortei”, a dat el asigurari, sustinind ca arma nu poate provoca moartea victimei.

Pistoalele Taser pot electrocuta o persoana aflata la o departare de pina la 6,50 de metri, datorita unei descarcari 50.000 de volti in cinci secunde. “Fulgerul” poate penetra un strat de haine de cinci centimetri, interferind cu semnalele cerebrale din muschi, anihilind total rezistenta fizica a unei persoane robuste.

Practic, in urma descarcarii, cel atins pierde controlul neuromuscular si este incapabil sa-si mai coordoneze miscarile. Pentru o precizie sporita, unele versiuni au un sistem de vizare cu laser. Smith sustine ca folosirea acestor arme in misiunile curente ale fortelor de ordine poate reduce “numarul ranitilor cu 80% in rindul ofiterilor de politie si cu 60% in rindul suspectilor”.

Copiii, potoliti cu socuri electrice

In Statele Unite, pistoalele “Taser” sint folosite in peste 5.000 de departamente de politie, de sase ani, astfel incit fratii Smith si-au marit cifra de afaceri cu 175a doar in 2004. Aceasta crestere spectaculoasa se datoreaza in buna masura si faptului ca, in ultimii zece ani, cetatenii americani si-au procurat peste 100.000 de pistoale Taser.

Grupul Taser a fost fondat in 1991 de Rick si Tom Smith, dupa ce doi colegi de facultate au fost omoriti intr-o parcare, si se prezinta ca o companie care “poate salva multe vieti, in fiecare zi”. Insa incidentele din ultimele luni in care a fost vorba si despre utilizarea armelor Taser par a spune altceva, relateaza AFP.

In Miami, politia a uzat de pistoale paralizante impotriva unei fetite de 12 ani si a unui baietel de 6 ani, in timp ce in Irak, patru soldati americani au fost sanctionati dupa ce i-au obligat pe prizonieri sa se supuna la diferite ordine, amenintindu-i cu astfel de pistoale. Atacat din toate partile, grupul raspunde cu agresivitate la cea mai mica critica.

Tom Smith insista ca armele sale nu pot ucide, citind in sprijinul sau o serie de studii. Cu toate acestea, organizatia Amnesty International a alcatuit o lista cu cel putin 70 de persoane din Canada si SUA care au murit, in ultimii trei ani, la putin timp dupa ce au fost atacate cu arme Taser.

Potrivit presedintelui filialei americane a Amnesty International, William Schulz, acest gen de arme se preteaza foarte bine pentru torturarea unor persoane, prin aplicarea de descarcari electrice repetate si pentru perioade mai mari de cinci secunde, producind dureri insuportabile.