Luni a fost o zi memorabila. Sistemul a intrat in deruta. La PSD, pilula amara a pierderii Palatului Cotroceni provoca viziuni sumbre. In izolarea vilelor se puneau la cale comploturi. Sau se pregateau scrisorele de felicitare pentru invingatori. Stiuti si nestiuti. Prin ministere batea un vint inghetat. Bursa locurilor de munca pesediste avea insa oblonul tras. Iliescu era tifnos.

Nastase, si mai si. Ii fugeau de sub picioare cam toate covoarele, chiar si cele de colectie. Nici macar Dana nu avea vreo idee constructiva in ce priveste cartea de munca. Si printre perdantii colaterali deruta a fost pe masura hapului. Dan Voiculescu si puristii lui si-au revenit primii si au facut marele salt al “independentei ideologice”. La UDMR adia o briza de oportunista reorientare.

Cu un ochi pe conturi si cu mina pe telefon, liderii UDMR nu voiau sa fie primii la mutare.

Dar sistemul d-aia a fost sistem cincisprezece ani. Ca sa functioneze. Rotitele s-au pus scrisnind in miscare. Efectele s-au vazut imediat. PUR a revenit la alianta-mama, UDMR s-a repliat si ea, iar TVR s-a dezmeticit cu viteza din emotia tradarii. Perfectiunea a atins-o, evident, PSD.

Bomba fumigena a fost lansata de Voiculescu si dusa mai departe spre masele in asteptare de Iliescu: guvern de uniune nationala. Unul format pe axa PSD-PUR-UDMR, la masa caruia se poate aseza, ceva mai la coada, si Alianta. Iar daca Basescu se incapatineaza sa numeasca un prim-ministru de la Alianta, inseamna ca e un destabilizator, un provocator de alegeri anticipate.

Acesta este scenariul care a fost copt in incubatoarele PSD. Cu alte cuvinte, noi, cei trei, putem forma majoritatea parlamentara, si, prin ricoseu, guvernul. Cine se opune nu vrea binele tarii si nu vrea integrare. Flamura alegerilor anticipate va fi fluturata amenintator.

Jocul este periculos, dar PSD si-l va asuma pentru ca are priza exact la acea Romanie care si-a tirit oasele imbatrinite ca sa-l voteze. Si-l va asuma insa pina la un punct.

Alianta are o singura certitudine: nu poate guverna alaturi de PSD. Marele ei atu este faptul ca Basescu a fost ales nu ca sa mearga in vizite la presedintii prieteni si neprieteni, scrobit si cu pantofii lustruiti de pupaturile oportunistilor de pretutindeni. A cistigat ca sa puna capat coruptiei si mafiei instituite de PSD. Rolul lui la Cotroceni asta va fi.

Sa dea peste degetele nesatioase ale baronilor albastri. Asta se asteapta de la el. Or, “uniunea nationala” cu PSD la cirma, in loc sa stabilizeze tara, ar stabiliza coruptia. Cu alte cuvinte, daca negocierile, care se poarta si la ora aceasta, cu PUR si UDMR vor fi un esec, singura solutie este cea a guvernului minoritar. El va putea trece doar cu voturile neoficiale ale PRM.

Dar cit va rezista? Acela va fi momentul de cotitura, in care se va vedea cine vrea si cine nu vrea cu adevarat anticipate. Cine se va face vinovat pentru ele.

Alianta a primit mai multe voturi decit PSD, iar Basescu mai multe decit Nastase. Normal ar fi ca PSD sa accepte aceasta evidenta si sa-si exorcizeze pofta de putere. Poate fi ajutat in directia asta cu citeva dezvaluiri despre afacerile ascunse in fisetele Rodicai Stanoiu.

Daca n-o face, PSD nu are decit doua solutii: sa participe la alegeri anticipate cu mari sanse de a se vedea cu procentele subtiate. Sau sa guverneze cu de-a sila. Caz in care ar putea sa i se aduca aminte saptaminal de la Cotroceni (TVR este obligata sa transmita conferintele de presa de acolo) promisiunile facute in campanie.

Locuri de munca, pensii marite, calculatoare, milioanele pentru tarani. Plus conditiile grele puse la inchiderea electorala a capitolelor pentru integrare. De care a cam uitat sa vorbeasca in discursurile triumfaliste cind anunta incheierea negocierilor. Reimprospatarea memoriei, plus o justitie obligata sa deschida ochii vor avea poate efect calmant.

Cu siguranta vor tempera din zelul guvernarii cu orice pret. Alianta are obligatia sa incerce sa guverneze pentru ca din picioarele coruptiei nu poate taia doar Basescu de la Cotroceni. Daca este impiedicata prin tertipuri de genul “consensuri nationale”, trebuie sa explice limpede de cine vor fi provocate alegerile anticipate. Care sint, in ultima instanta, doar un exercitiu democratic.

E limpede ca noul joc al PSD se numeste “ghici cine e vinovat de anticipate”.