Valoarea finantarilor in leasing acordate de companiile membre ale Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) este estimata sa creasca in acest an cu 30% fata de nivelul inregistrat in 2003, sustine secretarul general al ASLR, Cristian Mateescu.

La nivelul anului precedent volumul bunurilor finantate de membrii asociatiei a fost de 674,9 milioane de euro iar valoarea totala a contractelor a fost de 1,4 miliarde de euro.

Potrivit oficialului ASLR, estimarile pentru acest an iau in calcul cresterea pietei cu 25% in primele zece luni ale anului, dar si cresterile asteptate pentru lunile noiembrie si decembrie. In general, ultimul trimestru e cel mai efervescent iar 2004 beneficiaza si de un alt factor, cel al deprecierii principalelor valute in raport cu leul.

Oficialul ASLR a adaugat ca ultimele evolutii ale monedei unice europene si ale dolarului impulsioneaza creditele in valuta, ceea ce nu afecteaza companiile de leasing, intrucat acestea se refinanteaza in aceeasi moneda in care ofera si creditarea.

In acest an cel mai important segment al pietei de leasing continua sa fie reprezentat de autovehicule, care au o pondere de aproximativ 92%. Pe pozitiile urmatoare se situeaza echipamentele industriale, echipamentele agricole si imobilele. In prezent ASLR reuneste 32 de societati, in conditiile in care pe piata romaneasca sunt active aproximativ 200 de companii de leasing.