articol preluat din Romania Libera

Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Alianta incearca sa deschida negocieri cu PUR si UDMR pentru formarea unei coalitii, in cazul unui esec al negocierilor optand pentru varianta unui guvern minoritar PNL-PD.

In orice varianta, Traian Basescu refuza categoric orice fel de discutie cu PSD, la fel cum refuza sa accepte ca varianta de prim-ministru pe oricine dintre Nastase, Popescu sau Mitrea, indiferent de presiunile care se vor face din orice parte a spectrului politic. Pe de alta parte, PSD a reluat negocierile cu PUR si UDMR.

Adrian Nastase refuza sa constientizeze ca a pierdut alegerile si reclama pentru sine functia de prim-ministru, tocmindu-si laudator in persoana lui Dan Voiculescu, presedintele PUR, care a declarat despre Nastase ca ar fi... "cel mai bun premier posibil". PUR si UDMR si-au reafirmat ieri, desi nu pe de-a intregul, disponibilitatea de a participa la o guvernare alaturi de PSD.

Dar in PSD sunt nu unul, ci trei pretendenti la functie. Lui Nastase i se adauga si Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, care au discutat deja cu Ion Iliescu, personaj care, de asemenea, refuza sa accepte pierderea alegerilor.

Scenariul nr. 1:

Guvern PNL-PD-PUR-UDMR, cu sprijinul parlamentar al minoritatilor nationale

- aceasta varianta are in acest moment mai putine sanse de a fi pusa in practica, din mai multe motive. Pe de o parte, Traian Basescu refuza categoric sa imparta ministere ca la taraba celor de la UDMR si PUR, care au pretentii ridicol de mari. Pe de alta parte, se pare ca PUR si UDMR si-au vandut deja "pielea", scump, lui Adrian Nastase, negociind cu acesta o formula de guvern.

Scenariul nr. 2:

Guvern PSD-PUR-UDMR, sprijinit in Parlament si de minoritatile nationale

- varianta este dorita si negociata intens de Adrian Nastase, care incearca sa forteze rezultatul alegerilor si sa obtina, cu orice pret, functia de prim-ministru. Deocamdata, PUR si UDMR si-au declarat disponibilitatea de a nu renunta la parteneriatul deja convenit cu Nastase inainte de turul al doilea al prezidentialelor.

Scenariul nr. 3:

Guvern PNL-PD

- guvernul minoritar al Aliantei este o varianta de luat in calcul acceptata de liderii Aliantei. Traian Basescu ii poate cere lui Calin Popescu Tariceanu sa formeze un guvern si sa-l prezinte spre investire Parlamentului, insa ridica probleme, neavand sustinerea majoritatii parlamentare.

Totusi, in acest moment catre aceasta solutie se indreapta Alianta, deoarece Basescu si-a declarat opozitia categorica fata de posibilitatea nominalizarii unui prim-ministru de la PSD, mai ales in conditiile in care variantele avansate de PSD sunt Adrian Nastase, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu.

Scenariul nr. 4:

Guvern PSD-UDMR-PUR-PNL-PD

- guvernul de larga coalitie nationala este "visul" lui Ion Iliescu, varianta avansata chiar si in timpul campaniei electorale de liderii PSD si repusa acum pe tapet de Dan Voiculescu, in numele "interesului national". Este insa o varianta utopica, Alianta PNL-PD neacceptand sa faca parte din aceeasi echipa cu PSD.

Romania Libera