Premiera pentru politica romaneasca: presedintele are o alta culoare decat formatiunea care domina Parlamentul. Ceea ce ar putea inaugura o perioada de instabilitate, mergand pana la alegeri anticipate.

Candidatul opozitiei, Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale, cu peste 51% din voturi, luandu-i fata contracandidatul sau, premierul Adrian Nastase. Acum, Constitutia ii permite liderului democrat sa numeasca un premier din partea PNL-PD. Cel mai probabil, Calin Popescu-Tariceanu, desi nu este exclusa o revenire, la fel de spectaculoasa ca si plecarea, a lui Theodor Stolojan.

Ceea ce nu se stie este care sunt sansele ca Alianta sa formeze o majoritate parlamentara stabila. "Liberalii si democratii vor forma o majoritate impreuna cu UDMR si, cel mai probabil, cu umanistii. De fapt, este cam singura alternativa pentru PUR: daca se ajunge la alegeri anticipate, va disparea de pe scena politica", crede analistul Stelian Tanase.

Daca, insa, ipoteza nu se confirma si se va constitui un guvern minoritar, ne putem astepta la tensiuni si dispute. In cazul in care acesta nu va fi validat de Parlament, vom avea, conform legii, noi alegeri parlamentare. Chiar daca ar trece de votul senatorilor si deputatilor, un cabinet fara sprijin risca sa nu-si poata puna in aplicare programul.

Deznodamantul, mai devreme sau mai tarziu, il reprezinta tot anticipatele. Daca unii se agita, altii privesc detasat problema. Ruxandra Stan, director general al Consiliului Investitorilor Straini, spune ca multinationalele nu se implica in politica si nici nu au motive de ingrijorare. "La fiecare patru ani sunt alegeri in majoritatea tarilor.

Noi am discutat cu cei doi candidati si partidele lor, ni s-au prezentat programele de guvernare, pe care le-am analizat", explica ea. Cei care vor vota cu siguranta, in urmatoarele luni, sunt bucurestenii. Ei isi vor alege un nou primar. "Nu conteaza pe cine va desemna Alianta. Candidatul PNL-PD va iesi castigator", crede Stelian Tanase.

In ceea ce priveste sabloanele configurate de alegerile anterioare si de turul intai al scrutinului, acestea au fost respectate si de aceasta data: stanga e votata de cei mai in varsta, mai putin educati si preponderent din mediul rural. Adica, explica sociologii, de cei dependenti intr-un fel sau altul de autoritati si de banii statului.