Membrii Parlamentului European s-au pronuntat miercuri in favoarea deschiderii negocierilor de aderare intre Turcia si Uniunea Europeana, cu 407 voturi pentru, 262 impotriva si 29 de abtineri, transmite AFP.

Rezolutia adoptata de eurodeputati este un mesaj politic cu caracter simbolic, deoarece decizia privind deschiderea sau nu a negocierilor de aderare cu Turcia le revine sefilor de stat si de guvern din UE care se vor intruni astazi si miine la Bruxelles.

Raportul aprobat ieri la Strasbourg recomanda deschiderea “fara intirzieri inutile” a discutiilor cu autoritatilor de la Ankara si nu face referiri la alternative la aderare, cum ar fi “parteneriatul privilegiat” cu Turcia, pentru care pledeaza formatiunile de dreapta din Franta si Germania.

Premierul olandez Jan Peter Balkenende, a carui tara asigura presedintia UE, a declarat ieri ca spera ca liderii care se vor reuni astazi la Bruxelles sa se pronunte unanim in favoarea deschiderii negocierilor.

Cu toate acestea, numarul mare de voturi contra inregistrate in Parlamentul European arata ca multi europeni au serioase retineri in ceea ce priveste integrarea unei tari mari, sarace si, nu in ultimul rind, majoritar musulmane.