In urma controalelor Oficiul a blocat 1,4 milioane de dolari, peste 10 milioane de euro si 17,5 miliarde de lei de la tranzactionare.

Cele mai "vulnerabile" sectoare economice, unde s-au intalnit cele mai multe cazuri de spalari de bani, sunt comertul intern prin contrabanda cu produse petroliere, cafea, tutun si sectorul financiar - in frunte cu "vestitele" rambursari ilegale de TVA de la organele fiscale si evaziunea fiscala. Totodata sectorul bancar s-a clasat pe locul trei in acest top.

Utilizarea imprumuturilor in alte scopuri decat cele prevazute in contractele de credit si obtinerea de credite prin fapte de coruptie s-au transformat in adevarate tranzactii de spalare de bani.

BLOCARI. In primele sase luni ale acestui an, institutia a primit doar patru solicitari de suspendare a tranzactiilor suspecte, din care a fost luata o singura decizie de suspendare, in valoare de aproximativ 30.000 de euro (1,2 miliarde de lei). Pentru celelalte trei cereri de suspendare nu a fost luata nici o masura.

"Oficiului a inaintat o plangere penala Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva persoanelor responsabile de infractiunea de neglijenta in exercitarea atributiilor legate de serviciu, prevazute in Codul Penal", ne-a declarat Iulian Dragomir, presedintele Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

Dovada a reglementarii situatiei s-au dovedit si cele 14 operatiuni suspendate in ultima perioada, tranzactii in valoare totala de aproape 12 milioane de euro.

CONTROALE LA BANCI

Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a efectuat in perioada iulie – decembrie 5 controale impreuna cu inspectorii BNR la diferite banci comerciale. Faptul ca unele dintre acestea nu au respectat reglementarile in vigoare a tras din partea Oficiului amenzi contraventionale insumand 1 miliard de lei, aproximativ 25.260 de euro.