La mai putin de doua saptamani pana la petrecerea de Revelion, majoritatea hotelurilor din statiunile montane se pot lauda ca si-au asigurat un grad daca nu maxim, cel putin profitabil de ocupare. Primele epuizate au fost biletele din statiunile bine cotate de pe Valea Prahovei si Poiana Brasov, care se "invart" intre 800 si 1.200 de euro.

Situatia se repeta si in Bucuresti, unde biletele de petrecere a momentelor de cumpana dintre ani, care costa circa 150 de euro /persoana, s-au dat ca painea calda. "Pentru petrecerea Revelionului, cele mai scumpe destinatii s-au vandut primele", ne-a declarat Cornel Gaina, patronul unei agentii de turism.

El ne-a mai informat ca mai sunt locuri libere, dar putine, in statiunile de pe litoral, in Delta Dunarii si la hotelurile din Capitala. In acest an, la mare cautare au devenit pensiunile din Maramures, de care se arata interesati mai ales turistii straini si cele din Bucovina.

La randul sau, Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale a Turismului Romanesc, ne-a informat ca "s-au luat in totalitate biletele pentru sejururile organizate pentru petrecerea revelionului" fiind observata o crestere substantiala a interesului pentru oferta statiunilor balneare.

Acestea din urma, ca de altfel si cele de pe Litoral si Delta, s-au dovedit a fi cele mai ieftine variante. Se pare ca afacerile hotelierilor autohtoni vor merge bine si in prima parte a lunii ianuarie, fiind asteptat un numar mare de turisti din Ucraina, Rusia, Basarabia, veniti sa-si petreaca sarbatorile pe stil vechi ortodox.

Competitie cu tarifele «externe»

Tarifele din statiunile autohtone din acest an se mentin in competitie cu cele pentru destinatiile externe. La un hotel de categoria trei stele din Sinaia, tariful pentru vacanta de iarna este de 625 euro de persoana, in Poiana Brasov – 480 euro. Preturile practicate de hotelieriilor din Predeal sunt similare cu cele ale hotelierii vienezi.

Astfel, in cazul in care este asigurata numai demipensiunea si cina festiva de Revelion, tariful este de circa 285 euro, in timp ce sejururile care includ doua cine festive, mese pe baza tichetelor valorice si divertisment ajung la 380 euro. Agentiile de turism au oferte ieftine cu sejururi in timpul sarbatorilor de iarna in Turcia.

Petrecerea a opt zile la un hotel de cinci stele, in Istanbul si in Kusadasi costa 350 euro. Sejururile pentru petrecerea Revelionului peste granitele tarii costa pana la 700 euro. Operatorii de pe piata turistica autohtona ne asigura ca tarifele pe care le vor practica vor scadea odata cu cresterea si diversificarea ofertei de cazare.

Grad de ocupare de 85% la pensiuni

Ca in fiecare an, primele locuri ocupate la pensiunile din Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) sunt cele la patru si cinci margarete. "Mai sunt locuri la pensiunile din judetul Brasov (Bran si Moeciu) si din judetul Neamt. Gradul de ocupare, in momentul de fata, este de circa 85%. Mai sunt locuri la doua si trei margarete.

In pensiunile ANTREC, in perioada Revelionului, vom avea un grad de ocupare de 95%", a afirmat Marilena Stoian, presedinte ANTREC. Ea a spus ca turistii au fost mai putin grabiti in acest an sa-si faca rezervarile, principala cauza fiind numarul mic de zile libere.

Bautura, la liber, de 85 de euro

Restaurantele din Capitala se pare ca au o clientela fidela, indiferent cat de piperate sunt tarifele practicate, care variaza intre 2 milioane si 170 de euro/persoana. "La noi Revelionul costa 150 de euro/persoana. Nu mai sunt locuri de doua saptamani. Daca doriti, in cazul in care sunteti un grup mai mare, va trecem pe o lista de asteptare.

Avem o masa bogata si lautari", a spus angajatul unui local. Pe de alta parte, cluburile organizeaza diverse petreceri si baluri, preturile ajungand de la 50.000 lei-numai pentru intrare- la 85 de euro. "La noi tariful este de 85 de euro daca este grup de 6 sau 8 persoane, pentru mai putine persoane preturile fiind mai mari.

Pentru acesti bani oferim bautura la discretie si meniu complet", a marturisit patronul unui club.