"E pacat sa dam cu piciorul la o munca de 12 ani si sa o luam de la capat. Riscam sa ne trezim intrati in Europa odata cu turcii", a declarat, ieri, Andrei Grigorescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC), referindu-se la ideea redeschiderii capitolului Concurenta, avansata zilele trecute de noul presedinte al tarii, Traian Basescu.

Siderurgia este "regina balului", a insistat reprezentantul MEC, subliniind faptul ca nu sunt probleme in acest sector, lucrurile fiind foarte clare. Din cele sapte combinate siderurgice, doar doua trebuie sa inchida capacitati laminare otel de 820.000 tone.

Este vorba despre inchiderea a doua laminoare la CS Resita si unul la Siderurgica Hunedoara, reprezentand capacitati excedentare, neutilizate. Iar, de anul viitor, societatile siderurgice nu vor mai beneficia de ajutoare de stat. In ultimii 2 ani, s-au platit de la bugetul statului ajutoare de stat de peste un miliard dolari pentru societatile siderurgice, potrivit reprezentantilor MEC.

Societatile au beneficiat pana acum de toate facilitatile oferite in momentul privatizarii, sustine Georgeta Molosoga, secretar de stat in MEC. Singura societate care a fost taiata de la facilitati, respectiv scutirea la plata impozitului pe profit in 2005 si 2006, este ISPAT Sidex.

Surse autorizate ne-au declarat ca se vor purta totusi negocieri intre AVAS si ISPAT Sidex, insa investitorul nu va primi nimic in schimbul facilitatilor pe care le pierde.

De altfel, si reprezentantii MEC au lasat sa se inteleaga acest lucru, declarand ca reprezentantii ISPAT Sidex cunosc regulile jocului, respectiv conditiile in care se acorda ajutoare de stat pentru restructurare, combinatul fiind pe profit. Potrivit strategiei sectorului siderurgic, aprobata in ultima sedinta de guvern, pana in 2008 ar urma sa fie disponibilizati 8.

500 de angajati din combinatele siderurgice. "Nu este obligatoriu ca proprietarii combinatelor sa respecte aceasta cifra. Dupa caz, acestia pot angaja persoane sau disponibiliza mai multi angajati decat cifra avansata in strategie", sustin reprezentantii MEC.