Mai multi oficiali ai regimului Saddam Hussein vor fi adusi in fata instantei sub acuzatia de crime impotriva umanitatii si crime de razboi, incepand de saptamana viitoare, a anuntat premierul irakian Iyad Allawi.

Informatiile privind acest subiect raman insa destul de evazive si neclare.

Exista un tribunal special pentru Irak dar informatiile privind data la care va incepe sa ii judece pe membrii fostului regim irakian au fost si sunt contradictorii.

Premierul irakian Iyad Allawi pare sa fi ridicat primul val de ceata declarand ca "prin voia lui Dumnezeu, de saptamana viitoare va incepe judecarea fostilor lideri irakieni, care vor aparea unul cate unul in fata instantei si se va face dreptate in Irak”.

El a refuzat sa dea mai multe detalii, asa ca nu se stie daca Saddam Hussein va fi si el judecat incepand de zilele viitoare.

Analistii sunt de parere ca anuntul premierului irakian are legatura cu faptul ca luna viitoare au loc alegeri in Irak, mai ales ca procesele vor fi cu siguranta de durata.

Procese sau audieri?

De altfel, declaratia lui Iyad Allawi pare sa fie luat prin surprindere ministerul de justitiei si ambasada americana de la Bagdad.

Fostul vicepremier Tariq Aziz se afla si el in custodie

La Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a sugerat ca e posibil ca saptamana viitoare sa inceapa audierile preliminare a fostilor oficiali irakiani dar nu procesele propriu-zise.

Saddam Hussein a fost capturat de armata americana acum un an, la Tikrit, orasul sau natal.

Avocatii lui spun ca nu l-au mai vazut de atunci pe fostul lider irakian si afirma ca ar fi ilegal ca procesul sa inceapa asa curand, fiindca nu ar avea timp sa ii pregateasca apararea.

Saddam Hussein si 11 adjuncti ai sai sunt tinuti intr-un loc secret- se banuieste ca ar fi o baza militara americana de langa Bagdad.

Ministrul pentru drepturile omului Bakhtiar Amin a declarat ca Saddam Hussein este tratat bine, ca este vizitat de medici de doua ori pe zi si hranit cum trebuie in fiecare zi.