Regizorul american Sidney Lumet, autor al unor filme clasice precum "Dupa-amiaza de caine" si "Reteaua", va primi un Oscar onorific pentru intreaga activitate la ceremonia de decernare a acestor premii, in februarie 2005, transmite AFP.

Acest Oscar va fi primul din cariera lui Sidney Lumet, in varsta de 80 de ani. El a fost nominalizat de cinci ori la categoria Cel mai bun regizor, dar nu a obtinut niciodata statueta in cei 50 de ani de cariera.

Lumet va primi Oscarul onorific in cadrul celei de-a 77-a editii a Premiilor Oscar, ce va avea loc pe 27 februarie anul viitor, ca recunoastere a "stralucitei sale contributii la arta cinematografica".

Nascut in 1927 intr-o familie in care tatal era actor, iar mama dansatoare, Lumet a debutat in 1957 cu "12 oameni furiosi", apoi a regizat "Orient Express" (1974), "Dupa-amiaza de caine", cu Al Pacino in rolul unui spargator de banci, "Reteaua" (1976) si "Verdictul" cu Paul Newman (1982). In 2004, Oscarul onorific a fost decernat regizorului Blake Edwards, creatorul "Panterei roz".