Puscasului marin Cristopher R. VanGoethem, ucigasul lui Teo Peter, i-au fost date "insarcinari administrative la cartierul general al batalionului sau din Virginia", arata publicatia oficiala a armatei SUA, "Stars and Stripes". Maiorul Matthew W.

Morgan, purtator de cuvant al brigazii de puscasi marini din care face parte VanGoethem, a declarat: "Stiu ca impresia in Romania este ca el a fost furisat afara din tara", dar a fost "o decizie a ambasadorului".

Maiorul a dat asigurari ca puscasul ucigas nu "va pleca nicaieri de la cartierul general al batalionului", dar articolul arata explicit in continuare ca VanGoethem "nu se afla in stare de retinere sau arest".

Purtatorul de cuvant precizeaza ca, desi VanGoethem poate fi pus oricand la dispozitia investigatorilor, "seful acestora si-a exprimat dorinta sa incheie aspectele initiale ale anchetei in Romania, inainte de a vorbi cu puscasul cercetat". Aceeasi sursa estimeaza ca o audiere preliminara, care sa ateste daca VanGoethem trebuie adus in fata unei curti martiale, nu va incepe decat dupa Sarbatori.