Jumatate dintre societatile de asigurare vor disparea pana in anul 2007, pe piata prefigurandu-se o serie de achizitii si fuziuni, a declarat ieri Dan Odobescu, directorul general al Unita Grupul Wiener Stadtische. Potrivit acestuia, imediat dupa anul 2007, primele cinci companii de pe piata asigurarilor vor reprezenta 80 la suta din piata asigurarilor.

"Foarte multe societati mici de pe piata vor disparea, dar este posibil sa apara inca o companie multinationala pe piata asigurarilor. Va avea loc o concentrare a pietei", a afirmat Odobescu.

Grupul Wiener Stadtische, unul dintre cei mai mari asiguratori din Europa, care a achizitionat in anul 2001 societatea de asigurari Unita si in anul 2002 compania Agras, a demarat deja "negocieri si discutii" cu alte firme de asigurare de pe piata romaneasca pentru a-si creste cota de piata in tara noastra. "Doua companii pe piata romaneasca ar fi cam putin pentru Grupul Wiener Stadtische.

Ca sa cumperi o firma este foarte important pretul. Multe firme de asigurari de pe piata romaneasca stau prost din punct de vedere al situatiei financiare. Se poate astepta pentru preluare momentul critic, dar noi nu vrem sa asteptam atat. Am facut cunoscuta intentia noastra de achizitionare. Multi au nevoie de ceva bani.

Companiile care stau prost cu banii sunt intre primele 15 societati de asigurare din Romania", a spus Christian Brandstetter, membru in Consiliul de Administratie al Grupului Wiener Stadtische si presedintele Consiliului de Supraveghere al Unita. La randul sau, Odobescu a aratat ca "despre o eventuala fuziune intre Unita si Agras se va putea vorbi in 8-10 luni".

Potrivit lui Odobescu, Unita intentioneaza, pana la aderarea la UE, sa se claseze intre primele trei companii de asigurari de pe piata. In urmatoarea perioada, Unita si-a propus sa intre pe segmentul asigurarilor comerciale si industriale, dar si pe cel al asigurarilor de viata "de la A la Z pentru familie si pentru intreprinderi".

Mai mult de o treime din cifra de afaceri a grupului austriac este realizata in Europa Centrala si de Est. "Vedem posibilitati de crestere in urmatoarea perioada in aceasta zona. Viitorul nostru poate fi de succes in aceasta zona", a spus Brandstetter. Grupul Wiener Stadtische este asiguratorul principal pentru grupul OMV in Austria.