Adrian Nastase s-a lansat intr-un lung discurs in care a incercat sa demonstreze citeva chestiuni bizare: ca este presedintele Romaniei (daca se elimina Bucurestiul din ecuatie) si ca are deja o majoritate parlamentara pe care de fapt n-o are, scrie Ev. Zilei. Nastase s-a investit singur presedinte, titreaza Cotidianul.

Minciunile si sfidarile lui Nastase

articol preluat din Evenimentul Zilei

In timp ce gratierea lui Cozma era pe buzele tuturor si toata lumea astepta comentariile liderului PSD, Adrian Nastase s-a facut ca ploua.

S-a lansat, in schimb, intr-un lung discurs in care a incercat sa demonstreze citeva chestiuni bizare: ca este presedintele Romaniei (sau macar unul dintre ei), ca are deja o majoritate parlamentara pe care de fapt n-o are, ca Traian Basescu n-are dreptul sa negocieze noul guvern si ca partidul sau a cistigat alegerile prin Uniunea care acum nu mai exista.

“Eu am obtinut cu 700.000 de voturi mai mult decit Traian Basescu. In turul al doilea, Basescu, impreuna cu cei mai multi votanti ai lui Corneliu Vadim Tudor au obtinut cu 240.000 de voturi mai mult. Daca lasam la o parte voturile din Bucuresti, unde Traian Basescu a obtinut cu 260.000 de voturi mai mult, se poate spune ca au am cistigat in tara cu 30.000 de voturi mai mult.

Daca in Bucuresti ar fi fost egalitate sau nu s-ar fi votat, eu as fi cistigat. (...) Avem doi presedinti. Eu am cistigat cu 30.000 de voturi in tara si s-ar putea spune ca Basescu ramine presedintele Bucurestiului.”

• Adrian Nastase declanseaza o adevarata mineriada constitutionala. El neaga, prin declaratia sa, mai multe adevaruri evidente. Intr-o democratie, cistigatorul este decis inclusiv la diferenta de un singur vot, iar fiecare vot este egal ca importanta si legitimitate. Un vot din Bucuresti are aceeasi valoare cu unul de la Cornu, de exemplu.

In al doilea tur de scrutin, Adrian Nastase a avut cu aproximativ 240.000 de voturi mai putin decit Traian Basescu, deci a pierdut. Conform Constitutiei, Romania are un singur presedinte, iar acela, potrivit votului din 12 decembrie, nu este Adrian Nastase.

“In momentul de fata exista intre PSD, PUR si UDMR o intelegere privind majoritatea parlamentara pe care o vom utiliza pentru a stabili structura parlamentara si in zilele urmatoare pe cea guvernamentala”.

• Intre UDMR si PSD nu exista nici o intelegere in acest moment, nici in plan parlamentar si cu atit mai putin pentru colaborarea la guvernare. La citeva ore dupa declaratia lui Nastase, UDMR urma sa intre intr-o noua runda de negocieri cu Alianta D.A.

Nici macar in privinta PUR lucrurile nu sint clare: Uniunea Nationala PSD+PUR nu mai exista in acest moment, intrucit aceasta a fost constituita doar ca alianta electorala, ratiunea sa de a fi incetind o data cu terminarea alegerilor.

“In acest moment, Traian Basescu nici nu mai are dreptul sa discute despre desemnarea candidatului la functia de premier. In momentul in care merge la intilniri de felul acesta incalca separatia puterilor in stat.”

• Din punct de vedere legal, Traian Basescu nu este presedinte in functie pina cind nu depune juramintul in fata parlamentului, lucru care inca nu s-a intimplat.

Pina cind acest eveniment va avea loc, prevederile constitutionale cu privire la impartialitate nu i se aplica lui Basescu, ca atare poate sa participe la ce negocieri crede de cuviinta si sa se implice in nominalizarea candidatului la functia de premier.

“Eu nu-mi doresc foarte tare acest post (de premier - n.r.) pentru ca stiu cit de dificila ar fi misiunea unui astfel de guvern, oricare guvern ar veni, in conditiile unei fragilitati parlamentare si guvernamentale.

Nu consider ca noi trebuie sa avem o singura formula de candidat al Uniunii noastre, al acestei majoritati a noastra parlamentara, trebuie sa discutam, daca exista o formula mai larga trebuie, de asemenea, sa discutam.”

• Acesta a fost raspunsul lui Nastase la intrebarea legata de propunerea pe care PSD ar putea s-o faca referitoare la premier. De amintit ca in campania electorala atit Nastase, cit si ceilalti lideri ai PSD au sustinut sus si tare ca partidul are o singura propunere de premier: pe Mircea Geoana.

Intrebat direct daca varianta Geoana mai este valabila, Nastase a spus, ieri, ca nu vrea nici sa confirme, nici sa infirme acest lucru.

“Sigur, o varianta mai larga in care ar participa si altii la guvernare putem sa discutam, dar eu nu inteleg de ce pentru cele 245.000 de voturi in plus ale domnului Traian Basescu ar trebui sa lasam de-o parte cele aproape 10-15 procente pe care noi le-am luat in plus fata de Alianta, daca adaugam si UDMR la aceste voturi ale noastre.”

Ceea ce a incercat Nastase prin aceasta declaratie este, in cel mai bun caz, o flotare logica. Cele “10-15 procente” pe care PSD le-ar fi luat in plus fata de Alianta nu exista pentru ca nu se poate justifica in nici un fel alipirea procentelor UDMR la cele obtinute de PSD.

Amenintari cu boicotarea in parlament

“Sigur, din punct de vedere parlamentar, procedural, poate fi invocat art. 39 din Regulamentul sedintelor comune ale parlamentului, se poate discuta daca se poate merge la votul pentru un astfel de candidat, in conditiile in care majoritatea parlamentara nu ar fi prezenta in sala pentru acest vot. Se poate discuta despre art. 146 lit. e din Constitutie, daca nu ma insel.”

• In spatele declaratiei lui Nastase se ascunde amenintarea ca PSD va boicota investirea unui guvern al Aliantei pe doua fronturi: prin absenta masiva de la votul in parlament si prin contestatii la Curtea Constitutionala. Astfel, desi il acuza pe Basescu ca “arunca tara in criza” pentru ca nu accepta un guvern PSD, Adrian Nastase si partidul lui se agata de putere cu toate pirgiile posibile.

Articolul 39 din Regulamentul sedintelor comune ale parlamentului prevede ca, “in toate cazurile in care Camera Deputatilor si Senatul, in sedinte comune, adopta legi, hotariri sau motiuni, trebuie sa fie prezenti cel putin jumatate plus unu din membrii care compun cele doua Camere ale parlamentului”.

Articolul 146 litera e din Constitutie, la care a facut referire Adrian Nastase, prevede ca una dintre atributiile Curtii Constitutionale este aceea de a solutiona conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Basescu: "Probabil pentru Nastase 160 e mai mare ca 161"

Intrebat cum comenteaza afirmatiile adversarilor PSD, care il acuza de crearea unei crize prin sustinerea variantei alegerilor anticipate, Basescu a raspuns: “Atunci cind nu se respecta prevederile constitutionale sintem in criza. Atunci cind nu se respecta moralitatea in politica, de genul “sa-l dam liber pe Miron Cozma ca a fost totusi un ingeras””.

Basescu a adaugat ca isi asuma responsabilitatea alegerilor anticipate, care inseamna democratie si “intoarcerea catre popor”. “Voi fi un presedinte care are un singur aliat - poporul roman, si mai putin politicienii care incearca sa se agate de putere in loc sa-si faca o prioritate din a se curata”, a adaugat Basescu.

El a mai spus ca nu se poate vorbi de o criza politica in acest moment: “Despre ce criza discuta? Despre criza de a scapa cumva puterea PSD-ului? In calitate de presedinte, nu consider ca se creeaza criza atita vreme cit se aplica prevederile constitutionale”.

Referindu-se la afirmatiile lui Adrian Nastase, potrivit caruia formatiunea sa ar fi cistigat alegerile, Basescu a raspuns: “Probabil pentru dinsul 160 e mai mare decit 161. Alianta inregistrata juridic la tribunal a candidat si a obtinut 161 de mandate. PSD+PUR a fost o alianta electorala neinregistrata juridic, PSD-ului revenindu-i 160 de mandate si PUR-ului 32.

De aici rezulta ca 160 niciodata nu-i mai mare ca 161”. Basescu a mai raspuns si acuzatiilor liderului PSD, care i-a reprosat ca negociaza pentru Alianta, desi n-ar putea s-o faca de pe pozitia de presedinte: “Dupa depunerea juramintului in fata parlamentului devin presedintele Romaniei. Pina atunci, sint copresedintele Aliantei”.

Ev. Zilei - 17 decembrie 2004

Nastase s-a investit singur presedinte

articol preluat din Cotidianul

Dupa De 4 zile de la anuntarea rezultatului alegerilor prezidentiale a evitat sa apara in public, ieri Adrian Nastase a convocat o conferinta de presa extraordinara pentru a lansa mai multe mesaje de amenintare la adresa presedintelui ales, Traian Basescu, la adresa Aliantei D.A.

Motivul: Nastase considera ca alcatuirea unui guvern in care PSD nu este cooptat reprezinta „o sfidare a lui Traian Basescu. Un guvern minoritar ar crea o instabilitate ce ar duce la alegeri anticipate. A fi dati la o parte doar pentru ca lui Traian Basescu nu ii este simpatic PSD este neconstitutional si va fi sanctionat de electoratul nostru printr-o situatie de criza politica“.

El a amenintat ca PSD ar putea boicota investirea in Parlament a cabinetului propus de Basescu.

Traian Basescu: „Unde-i criza?“

Traian Basescu a dat ieri un raspuns clar la acuzatia lui Adrian Nastase privind provocarea unei crize constitutionale. „Unde este criza constitutionala? Criza este cind nu este respectata Constitutia. Criza este cind nu este respectata vointa poporului. Justitia functioneaza, Apararea de asemenea, Ministerul Sanatatii functioneaza, SRI la fel, toate institutiile statului functioneaza.

Despre ce criza poate fi vorba? Eu nu am incalcat nici o prevedere a Constitutiei si nici nu veti vedea la mine asa ceva in viitor“, a afirmat Basescu. Tot el a lamurit problema majoritatii, invocata de liderul PSD. „Niciodata 160 nu poate fi mai mare decit 161. Alianta D.A. PNL-PD este o alianta politica cu personalitate juridica si a obtinut 161 de mandate.

Uniunea Nationala PSD+PUR a fost o alianta electorala fara personalitate juridica. PSD a obtinut 160 de mandate. Eu am o responsabilitate fata de acest popor. Nu admit ca voturile poporului sa fie negociate prin diverse cabinete“, a incheiat presedintele nouales.

Pe de alta parte, Adrian Nastase s-a aratat ieri convins si de faptul ca este presedinte al Romaniei, alaturi de Traian Basescu: „Avem doi presedinti. Daca excludem Bucurestiul din aritmetica aceasta, eu am cistigat la nivelul celor 40 de judete cu 30.000 de voturi. S-ar putea spune ca Basescu ramine presedintele Bucurestiului, iar eu am cistigat la nivelul intregii tari“.

Negocierile de ieri nu au adus nimic nou

Contrar sigurantei afisate ieri, Nastase a recunoscut ca nu a semnat cu UDMR, PUR si cu grupul minoritatilor din Camera Deputatilor nici o intelegere, negocierile dintre partide schimbindu-se de la o ora la alta.

Ieri dimineata, dupa o intilnire secreta intre Adrian Nastase, Marko Bela si Dan Voiculescu, liderul UDMR a declarat: „Nu am luat nici o hotarire. Noi incercam sa facem o guvernare majoritara. Acelasi lucru il declara Marko Bela citeva ore mai tirziu, dupa o alta intilnire, de data aceasta cu liderii Aliantei D.A.

Cotidianul - 17 decembrie 2004