La nivel mondial, cererea de telefoane mobile va ajunge anul viitor la aproape 600 de milioane de unitati, estimeaza Asociatia Japoneza din Industria Electronica si de Tehnologia Informatiei (AJIETI).

Asta inseamna o crestere de 5,8% fata de nivelul atins in 2004. Pentru producatori este o dezamagire – 5,8% este mai putin de jumatate din nivelul estimat pentru acest an.

Pentru 2004, asociatia a estimat un avans de 12,9% fata de 2003, pana la 566,5 milioane de unitati. Prognoza acopera 46 de tari, reprezentand 90%-95% din cererea mondiala de telefoane mobile.

In 2004, cresterea acestui segment a fost determinata de cererea solida din partea unor state precum China si India, unde multi utilizatori si-au cumparat primul telefon mobil si din partea unor regiuni cu o rata mare de penetrare, precum Europa de Vest, unde consumatorii si-au inlocuit telefoanele cu modele mai noi.

AJIETI a explicat ca, desi multi operatori au inceput sa ofere servicii de telefonie de generatia a treia, acestea vor incepe sa fie folosite pe scara larga de-abia din anul 2006. Totusi, prognoza japonezilor este mai putin optimista decat cea a unor producatori de telefoane mobile.

Nokia a estimat ca piata globala va atinge, in 2004, 630 milioane de unitati, iar Samsung a prognozat vanzari mondiale de 620 milioane de unitati.