Daca, pana in prezent, cei peste 6 milioane de pensionari au fost obisnuiti ca, trimestrial, in lunile martie, iunie, septembrie si decembrie, pensiile sa le fie indexate cu "miniprocente" echivalente catorva zeci de mii de lei, incepand de la 1 ianuarie 2005, procedeul se schimba.

Potrivit modificarilor Legii pensiilor, aliniate la standardele legislative europene, indexarea pensiilor se va face numai la inceputul fiecarui an, in baza inflatiei prognozate.

Asta, in conditiile in care, inca din iunie 2003, grupul restrans al pensionarilor proveniti din cadrul personalului diplomatic si asimilat care a activat la misiunile economice sau diplomatice din strainatare au beneficiat de o recalculare de minimum 80% a pensiilor care au crescut, in medie, de la 5 la 15 milioane lei.

"Pana acum, pensiile erau indexate trimestrial, cu 0,5% sau 0,7% , iar oamenii nu simteau o marire semnificativa a pensiei.

De aceea, potrivit modificarilor Legii pensiilor, chiar daca indexarea se va aplica numai o data pe an, consideram ca pensionarii vor fi mai avantajati", a afirmat Ion Giurascu, presedintele Casei Nationale de Pensii si secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

De altfel, punerea in aplicare a noilor prevederi legislative a contribuit si la zadarnica asteptare a pensionarilor pentru o indexare in aceasta luna, a pensiilor. "Dupa cum se stie, indexarea corespunzatoare lunii decembrie a fost facuta, in devans si cu un procent superior coeficientului de inflatie, in luna septembrie, la pachet cu majorarea pensiilor", a precizat presedintele CNPAS.

Corectie anuala, dupa buget

Potrivit calculelor, care, in opinia specialistilor, au fost corelate cu inflatia, armata celor peste 6 milioane de pensionari va beneficia, pentru anul 2005, de o indexare a pensiilor de 4%. Astfel, raportat la o valoare medie a pensiei mioritice de aproximativ 3 milioane lei, "bonusul" alipit pensiei medii va fi in jurul valorii de 120.

000 lei – ceva mai mult de trei euro - suma ce va fi acordata in ianuarie si va fi valabila pentru tot parcursul anului viitor.

"In conditiile unor derapaje ale inflatiei care se vor inregistra in anul viitor, corectiile necesare vor fi facute, daca va fi cazul, cu prilejul indexarii ce se va aplica in luna ianuarie 2006", a explicat Ion Giurascu "alchimia" noii maniere de "ajustare pozitiva" a pensiilor autohtone.

Pensii «modice»

Din nefericire si indiferent de calculele referitoare la diverse coeficiente, mai mult sau mai putin realiste, ale inflatiei, statistica prezentata de specialistii Casei Nationale de Pensii reflecta o comasare a pensiilor si pensionarilor in doua mari zone, in care valorile pensiilor sunt departe de standardele si aspiratiile europene.

In acest sens, aproximativ 2,5 milioane de pensionari sunt cuprinsi intr-o grila a pensiilor care acopera valoric un interval cuprins intre 1,5 si 2,5 milioane lei, in timp ce o alta grupa, echivalenta numeric, beneficiaza de pensii ale caror valori se intind intre 3,5 si 4 milioane lei.