Summitul la varf tinut la Bruxelles confirma unda verde data Romaniei, atat in plan tehnic, cat si in cel politic, amintindu-se Romaniei "clauza de salvgardare severa" - acestea vor fi concluziile Consiliului European de vineri, 17 dec., potrivit unor surse credibile din Bruxelles.

Consiliului European, 16-17 decembrie, Bruxelles (concluzii anticipate):

Anticipand indeplinirea cu succes a pregatirilor de aderare la UE, Consiliul European este de acord cu finalizarea Tratatului de Aderare a Romaniei, in vederea semnarii acestuia in 2005 (data urmeaza a fi stabilita).

Romania si Bulgaria urmeaza sa semneze Tratatul de aderare in aprilie 2005, cu ocazia reunirii ministrilor europeni de afaceri externe - acestea vor fi concluziile Consiliului European de vineri, 17 dec..

Programul viitoarei presedintii a Luxemburgului prevede o astfel de intalnire ministeriala la 15, 16 aprilie 2005.

In prealabil, Parlamentul european va trebui sa isi dea asentimentul pentru semnarea Tratatului cu cele doua tari, Romania si Bulgaria.

Consiliul European a luat nota cu satisfactie de progresul facut de Romania in implementarea acquis-ului comunitar, dar si de angajamentele asumate in aceasta privinta si, in special in ceea ce priveste capitolele Justitie, Afaceri interne si competitie.

Astfel, devine posibila inchiderea tehnica a negocierilor la 14 decembrie 2004 si, prin urmare, este asteptata aderarea ca membru in ianuarie 2007.

Uniunea Europeana va continua sa monitorizeze indeaproape gradul de realizare a angajamentelor Romaniei, atat in ceea ce priveste alinierea la acquis-ul comunitar, dar, in special a domeniilor Justitie, Afaceri interne, Concurenta si Mediu. Comisia va continua sa intocmeasca rapoarte de monitorizare a evolutiilor Romaniei, care s aincluda recomandari acolo unde este necesar.

  • Amanunte despre concluziile Consiliului European