Iliescu si Nastase s-au dezintegrat la Bruxelles. Au incercat sa strecoare bita lui Cozma in Europa, insa Europa le-a intors un ciomag in fata: “Luati-va teroristul inapoi, noua nu ne trebuie”. Liderul PSD a adulmecat in aer miros de singe. A simtit ca isi poate lua inapoi partidul care incepuse sa-i fuga de sub picioare.

Chiar la ora cind scriu aceste rinduri, Nastase rasuceste cutitul in spatele lui Iliescu, scena transmisa in direct de vreo patru televiziuni. Un asasinat politic, simbolic desigur, ca la carte. Nastase spera sa se salveze prin paricid. Isi ucide fara scrupule parintele politic ca sa nu riste, la rindul sau, decapitarea in partid. Urmarite pas cu pas, scenele sint fascinante.

Cam prea odioase, absurde si grotesti. Mai intii Iliescu. A pregatit scena crimei cu mina lui. Gesturi fatale - gratierea lui Cozma si decorarea lui Vadim Tudor. A urmat demonizarea lui Iliescu. Pe buna dreptate. Bolsevicul odios, kaghebistul sinistru etc. In presa s-a insinuat o teza stranie.

Cum ca Nastase si alti pesedisti ar trebui sa se dezica de Iliescu, chiar cu riscul sciziunii partidului. Sa zicem ca, intimplator, desi nu cred, teza a pus-o in circulatie Cristian Tudor Popescu. Prea ii serveste lui Nastase. S-a si vazut ieri ca sugestia sa a fost utila. Partidul a inceput sa miriie la Iliescu. Mai intii prin tucalari.

Corlatean, care tacuse cu o zi inainte ca mortu-n papusoi, a prins glas. Ca partidul saluta revocarea decretului de gratiere. De parca il condamnase vreodata. Semnalul de lupta l-a dat insa Tanasescu. Inofensivul ministru al finantelor, altoit de mineri prin '90, s-a jurat ca demisioneaza din partid daca Iliescu se intoarce sef in PSD. Ceva mai tirziu, hop si Dan Ioan Popescu.

Cica n-ar fi de acord cu gratierea lui Cozma. Duhneste a puci de la o posta. Si mai interesant: Cristian Tudor Popescu emite, in numele Clubului Roman de Presa, o mistificare cit casa, menita

sa-l scoata erou pe Nastase. Domnul Popescu e convins ca Iliescu a revocat decretul de gratiere “la presiunile lui Adrian Nastase si ale PSD, pentru ca gestul sau taia orice puncte de comunicare a PSD cu alte partide”. Haida-de! Adica domnul Popescu inghite pe nemestecate gogoasa lui Nastase, care se jura ca nu stie ce a semnat.

Ca vinovat e doar Iliescu. Ca el, premierul, a iscalit, ca primarul, o hirtoaga virita sub nas. Sau ca si-a pus apostila asa, in dorul lelii, ca sa apara in Monitorul Oficial. Dar nu e de acord cu gratierea. Schizo. Pai, daca semneaza tot ce-i pica sub nas, inseamna ca e iresponsabil. Asa, i-ar putea strecura cineva pe birou o declaratie de razboi cu China.

Iar daca semneaza “doar ca sa apara in Monitorul Oficial”, inseamna ca e de acord. Punct. Contrasemnatura pe decret nu e formala, asa cum se scuza acum Nastase. Ea este chiar o conditie esentiala ca decretul sa devina lege. Cu alte cuvinte, daca Nastase nu semna, Cozma nu iesea de la Rahova. Trebuie sa revin la Popescu.

Chiar acum un minut, cerea, in direct la PRO TV, curatirea PSD de Ion Iliescu.

“Daca as fi fost Nastase (oare primeste vreun ban sau il consiliaza gratis?) - zice Popescu - as fi cerut imediat excluderea lui Iliescu din partid”. Popescule, Popescule....ti se vede camasa albastra cu trandafiri pe sub treningul de Obor. Din neant, a aparut si casandra Brucan (analistul crizelor majore), proclamind ca Iliescu a devenit “o povara” pentru PSD.

La conferinta de la Bruxelles, transmisa aseara in direct, Nastase a dat din coate sa iasa din rahat mirosind a flori. I-a infipt cutite in spate lui Iliescu, jurindu-se ca n-a stiut nimic de gratiere. Iliescu - ti se si facea mila - bolborosea ceva despre “un accident, marginal, de parcurs” si ca isi asuma raspunderea.

Nastase turuia, in schimb, cu o deosebita placere despre subiectul Cozma, ca si cind nici usturoi n-a mincat, nici gura nu-i miroase. Gratierea lui Cozma a devenit afacere de partid, certificatul de deces politic al lui Ion Iliescu si salvarea lui Nastase. Numai ca nu se poate mintui prin paricid politic.