Aseara, 15 jurnalisti ai postului Europa Libera au anuntat ca returneaza medaliile primite de la Ion Iliescu, distinctii care le fusesera acordate pentru serviciile aduse tarii de acest post de radio in perioada comunista. Va prezentam scrisoarea lor de protest.

Domnule Presedinte,

Subsemnatii, fosti si actuali salariati ai Europei Libere, am avut onoarea sa primim din partea dumneavoastra medalii si diplome pentru serviciile aduse tarii, in perioada comunista, de la microfonul acelui post de radio. A fost, Domnule Presedinte, cum stiti, o perioada neagra, in care nimeni dintre cei aflati in tara nu era liber sa faca ceea ce dorea.

Nici macar sa accepte sau nu medalii din partea presedintelui de atunci. Nu stim cite asemenea medalii ati fost fortat si dumneavoastra sa acceptati si nici nu stim ce ati facut cu ele dupa Revolutia din 1989.

Una din libertatile ce au decurs din aceste evenimente a fost si aceea ca nimeni sa nu mai fie fortat sa accepte distinctii din partea presedintelui. Noi le-am primit de bunavoie. Si tot de bunavoie, dar fara voie buna, vi le inapoiem acum. Cunoasteti, desigur, motivul, vi l-a explicat laureatul Premiului Nobel, Elie Wiesel.

Clubul purtatorilor de distinctii de stat ar trebui sa fie si in Romania unul select.

Daca am accepta sa mai facem parte din el, am incalca principiile pentru care am militat la microfoanele Europei Libere, institutie insultata si denigrata de Corneliu Vadim Tudor, reprezentant notoriu al xenofobiei si antisemitismului; am leza adevarata semnificatie a istoriei romanilor, in ciuda admiratiei fostului senator Gheorghe Buzatu pentru Maresalul Ion Antonescu.

De asemenea, Domnule Presedinte, acceptind sa ne numaram printre cei care s-au bucurat de gratiosul dumneavoastra gest de “reconciliere”, am risca sa ne invecinam cu cei recent gratiati de Domnia voastra.

Ioana Magura Bernard

Gelu Ionescu

Neculai Constantin Munteanu

Luisa Cunea

Radu Calin Cristea

Sorin Cunea

Mary Georgescu

Nicolae Munteanu

Sabina Fati

Ileana Giurchescu

Andreea Pora

Oana Serafim

Lucian Stefanescu

Liviu Tofan

Mircea Ticudean