Directorul general al Institutului National de Cercetari, Dezvoltare Delta Dunarii, Romulus Stiuca, a prezentat ieri impactul negativ asupra mediului prin interventia ucrainenilor in realizarea primei faze a canalului. Pe scurt, directorul general a mentionat 3 consecinte ale lucrarilor la Canalul Bistroe.

Va urma o scurgere mai rapida a Dunarii, cu efecte secundare asupra bratului Chilia, echilibrul ecologic va fi afectat si vor fi cauzate pierderi economice pentru partea romana, dar si ucraineana. Prin interventiile internationale a fost stopata faza a doua a lucrarilor la Canalul Bistroe. Acum, institutul roman da replica Ucrainei cu ajutorul MMGA, prin propunerea unui proiect.

Planul urmeaza sa fie pus in practica pe etape, in urmatorii 10 ani, si va costa 31 de milioane de euro. „O parte din bani vor veni de la bugetul Romaniei, iar alta va fi atrasa de pe plan national si international“, ne-a declarat directorul Stiuca.

Planul strategic de reconstructie ecologica a Deltei Dunarii urmareste sa restabileasca, sa refaca si sa mentina starea initiala specifica zonelor umede: hidrologica, biogeochimica si ecologica. La conferinta de ieri s-a mai subliniat ca Ucraina a incalcat 6 conventii internationale, doua acorduri cu Romania si un tratat bilateral.

Mai mult, s-a criticat aprobarea lucrarilor de catre Cabinetul ucrainean de Ministri, care nu a prezentat studiul de impact asupra mediului. In finalul expunerii, directorul general ne-a declarat: „Este curios ca Ucraina vrea cu orice pret acest canal, cu toate ca, din punct de vedere economic, nu se justifica, asa cum au declarat ei.

Doar 4% dintre navele ucrainene trec pe la noi, ceea ce inseamna ca ne platesc anual aproximativ 80.000 de euro. Acum insa investesc milioane pentru a face economie la citeva zeci de mii“.

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Virgil Munteanu, sustine ca adevaratul motiv reiese chiar din prezentarea facuta de specialistii ucraineni prezenti la Palatul Natiunilor din Geneva: Canalul Bistroe reprezinta un obiectiv strategic si militar pentru Ucraina.