Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat ieri ca bugetul pe anul 2005 nu va putea fi modificat pana in luna iunie daca se va tine seama de recomandarile Fondului Monetar International (FMI). Delegatia Fondului va sosi in Romania in luna ianuarie.

Tanasescu este de parere ca oficialii FMI nu vor fi de acord cu un deficit bugetar mai mare de 1,5% iar in ceea ce priveste cota unica de impozitare se pare ca decizia de adoptare nu va fi tocmai usoara.

Pe de o parte, pentru a se mentine un deficit de 1,5%, in cazul introducerii cotei unice va trebui ridicata limita de impozitare, pentru a nu se pierde foarte mult din veniturile colectate la buget. Pe de alta parte vor trebui taiate anumite cheltuieli de la buget. Tanasescu se intreaba daca vor putea fi taiate subventiile pentru caldura, prevazute in buget la o valoare de 7.

000 miliarde de lei, sau subventiile pentru programul "Laptele si cornul", pentru care au fost alocate 5.000 miliarde de lei. Deja reducerea cotei impozitului pe profit de la 25 la 19% se va resimti anul viitor printr-un minus la bugetul de stat.

Pe de alta parte, actualul ministru de Finante a precizat ca momentul cel mai important va fi in prima zi a saptamanii viitoare, cand va fi aleasa conducerea celor doua Camere ale Parlamentului.