Producatorul japonez Honda a prezentat ultimele imbunatatiri aduse robotului humanoid ASIMO: alearga cu 3 km/ora, este mai inalt cu 10 cm si are 2 kg in plus.

Dezvoltarea robotilor humanoizi face pasi rapizi. La propriu, de vreme ce "samuraiul" ASIMO (Advanced step in Innovative Mobility) a invatat sa alerge. Acum "prinde" 3 km/h (fata de 1,6 km/ora pana in prezent), o viteza de patru ori mai mare decat Qrio (primul robotel capabil sa alerge, prezentat anul trecut de Sony).

Dupa cum se arata intr-un material International Herald Tribune, varianta electronica, pentru inceput, reprezentantii Honda si-au propus de la ASIMO (inaltimea actuala 130 cm) sa-l foloseasca in birourile lor, la "carat" pachete de la o sectie la alta.

"Noul" ASIMO este dotat cu senzori prin care poate sa mearga (destul de incet, pe moment) "de mana" cu o persoana. Inginerii considera acest lucru foarte important in dezvoltarea tehnologica prin care un robot va putea merge "normal" cu stapanul sau, la plimbare, tinandu-se de mana.

Printre proiectele Honda legate de robotii humanoizi este si acela de a-i putea face capabili sa ingrijeasca persoane varstnice. Pana una, alta, Honda a reusit sa inchirieze versiuni mai vechi ASIMO ca ghid in muzee (19.000 de dolari pe zi).

La ora actuala, ASIMO poate sa urce si sa coboare scari, stie sa-si faca drum printre diverse obstacole (fie ele in miscare), este "educat" sa intinda mana la salut si poate sa raspunda la 50 de fraze in limba japoneza. ASIMO este deja o vedeta internationala si se "bucura" de avantaje la care multe persoane ravnesc.

Astfel, robotelul a participat la un dineu oficial in Cehia, calatorind impreuna cu prim-ministrul Japoniei.