Alianţa PNL-PD a anunţat că intenţionează să formeze guvernul pană la sfarşitul acestui an. Potrivit preşedintelui ales Traian Băsescu, Alianţa doreşte ca noul cabinet să işi inceapă activitatea cat mai rapid:

"Pană la 31 decembrie Alianţa D.A. trebuie să aibă guvernul instalat şi prefecţii schimbaţi. Nu vom face nici o schimbare in structura guvernului. Pornim cu structura aşa cum este şi după cateva luni de guvernare vom constata ce trebuie modificat".

Pentru formarea guvernului, Alianţa contează pe sprijinul declarat al UDMR, insă la masa tratativelor este aşteptat şi Partidul Umanist Roman, in ciuda faptului că acesta a declarat că va rămane totuşi de partea PSD.

Preşedintele ales Traian Băsescu a declarat insă că PUR trebuie să se alăture Alianţei, intrucat ţara are nevoie de un guvern susţinut de o majoritate parlamentară.

Intre timp, duminică, PNL-PD şi Blocul Naţional Democrat (BND) au semnat un protocol de colaborare prin care senatorii şi deputaţii PBND vor susţine Alianţa D.A. in Parlament.

Parlamentarii BND au anunţat sambătă că işi vor constitui grupuri parlamentare proprii, chiar dacă au fost aleşi pe listele PRM.

UDMR se realiniază

Traian Băsescu a salutat decizia UDMR, in particular a preşedintelui Marko Bela, calificat drept "un politician experimentat, care face ce trebuie pentru Romania".

Declaraţia lui Traian Băsescu vin după ce Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a decis sambătă ca va continua negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare numai cu Alianţa PNL-PD. Este o reorientare faţă de atitudinea adoptată de către UDMR intre cele două tururi de scrutin.

UDMR va pune probabil şi problema autonomiei in negocierile pentru guvernare

Decizia UDMR-ului va fi insă incărcată de condiţii.

Participarea la guvernare va implica negocieri dure, după cum declara vicepreşedintele executiv Borbely Laszlo, cel care nu a văzut in adoptarea poziţiei pro-Alianţă un "marş glorios", ci mai degrabă un inceput de negocieri la sange, menite să aducă maghiarilor cat mai multe avantaje.

Recent, Marko Bela spunea şi că in programul de guvernare al Alianţei, deşi asemănător cu cel al UDMR-ului, mai sunt cateva aspecte de uniformizat, cum ar fi nivelul reducerii cotei de impozitare.

Nu ar fi exclus ca UDMR să ceară chiar cateva protofolii ministeriale.

In aşteptare, PUR pare să joace pe două cărţi

Rămane insă cu semn de intrebare poziţia PUR. Pană luni, cel puţin, aşa spun liderii acestui partid.

La fel ca şi UDMR, PUR nu s-a grăbit să-şi joace cartea de la inceput. Imediat după aflarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii partidului au comunicat public faptul că "işi reafirmă independenţa politică şi doctrinară", după o coabitare preelectorală cu PSD.

In declaraţiile privind continuarea negocierilor, liderii PUR nu au menţionat niciodată că s-ar simţi datori să stea alături de PSD, şi chiar au continuat discuţiile cu Alianţa PNL-PD.

După decizia UDMR insă, PUR a afirmat că morala dictează partidului să plătească un tribut, fie el şi formal, PSD-ului, fără de care nu ar fi putut intra in Parlament.

Liderii PUR nu au declarat făţiş că exclud posibilitatea unor aranjamente finale cu Alianţa PNL-PD.

Guvernul va trebui să treacă rapid la treabă

Dar, indiferent de ce se va intampla in continuare, Traian Băsescu a anunţat că va trece la formarea unui Guvern, fie el şi minoritar.

Formarea guvernului pană la 31 decembrie, aşa cum a anunţat Alianţa, presupune indeplinirea unor etape absolut obligatorii - după depunerea jurămantului in faţa Parlamentului, preşedintele ales Traian Băsescu urmează să il desemneze pe primul ministru, Călin Popescu Tăriceanu, care va forma guvernul.

Potrivit Constituţiei, incepand din acel moment, in termen de 10 zile, primul ministru va trebui să prezinte Parlamentului noua sa echipă guvernamentală.

Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu

Potrivit purtătorului de cuvant al Alianţei, Ionuţ Popescu, toate aceste etape ar trebui să decurgă fără probleme, dat fiiind că Alianţa contează şi pe sprijinul minorităţilor naţionale.

Păstrarea negociatorului UE?

Negociatorul-şef cu Uniunea Europeană, ministrul Vasile Puşcaş, a răspuns ofertei formulată de Preşedintele Romaniei, Traian Băsescu, de a rămane in echipa de negociatori.

Vasile Puşcaş a declarat că această problemă va trebui discutată in primul rand intre conducerea PSD, partid pe listele căruia el a fost ales deputat de Cluj, şi conducerea Alianţei PNL-PD.