Pretul energiei electrice furnizate consumatorilor finali (n.r - categorie in care sunt inclusi si consumatorii casnici) va creste in medie cu 4,6%, la 1 ianuarie 2005, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Jean Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Decizia a fost luata pentru acoperirea costurilor societatilor din sector, respectarea angajamentelor internationale asumate de Romania, precum si sustinerea investitiilor necesare. "Tariful social urmeaza a fi alcatuit din trei transe, in loc de doua (ca pana acum), energia electrica consumata la tarif redus fiind majorata de la 60 kWh/luna la 75 kWh/luna", a mai spus presedintele ANRE.

Astfel, pentru prima transa de 1,5 kWh/zi, tariful va fi de 1750 lei, iar pentru transa a doua, de la 1,5 kWh/zi la 2,5 kWh/zi, tariful este acelasi ca si in cazul celui standard: de 4120 lei/kWh. Peste 2,5 kWh/zi, tariful social ajunge la 7996 lei.

Tariful standard cu abonament de 4412 lei/zi (care cuprinde si un consum de 1 kWh/zi) va fi de 3053 lei/kWh, la fel ca si cel cu rezervare, rezervarea urmand sa fie de 1511 lei/zi.

Pretul energiei electrice provenit din centralele hidroelectrice a fost dublat, ajungand de la 12,1 dolari/MW, la 23,1 dolari/MW, pentru a permite Hidroelectrica sa finanteze investitii de circa 1.200 miliarde lei.

De remarcat, acest tarif se aplica pentru consumatorii captivi, contractul de portofoliu al societatii fiind de circa 4 TWh in anul 2005, iar restul productiei urmand sa poata fi vanduta consumatorilor eligibili, care isi negociaza pretul de achizitie. Tariful de transport al energiei electrice a fost stabilit la 7 dolari/MW, iar cel de distributie la 22 dolari/MW.

Reamintim, pe langa Electrica, distribuitori de energie electrica sunt si companiile cu care s-au privatizat filialele Banat, Dobrogea, Oltenia si Moldova, adica Enel (Italia), E.On (Germania) si CEZ (Cehia). Ultima majorare a tarifelor la energia electrica a avut loc in luna iulie, cind pretul platit de consumatorii finali a crescut cu 7,8%.

Tot de la 1 ianuarie 2005 va fi majorat cu 5% si pretul reglementat al gazelor naturale, iar diferentierea tarifelor in functie de consum si introducerea abonamentelor lunare la gaze naturale vor fi amanate pentru 1 aprilie.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), consumatorii rezidentiali conectati la sistemele de distributie, categorie in care sunt incluse institutiile publice si populatia, vor achita 5.187.450 lei pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, cu 247.

021 de lei mai mult decat in prezent (suma ce nu include taxa pe valoarea adaugata), adica 6.173 lei/mc cu TVA. Conform angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale, de la 1 ianuarie 2005 trebuia aplicate noile metodologii de diferentiere a tarifelor si a preturilor finale reglementate pe operatori si consumatori.

ANRGN a decis sa amane aplicarea acestor prevederi, luand in considerare impactul cresterii preturilor asupra populatiei precum si necesitatea informarii noii echipe guvernamentale.

De asemenea, reevaluarea nivelului subventiilor pentru incalzire acordate persoanelor cu venituri reduse, precum si informarea consumatorilor cu privire la noul sistem tarifar si a modului de calcul al facturilor la gaze naturale au fost printre factorii care au motivat decizia de amanare.

Majorarea cu 5% a pretului gazelor trebuie sa asigure acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale atat din productia interna cat si din import. De asemenea, decizia va asigura societatilor de distributie un nivel mediu al veniturilor recunoscute de ANRGN, se precizeaza in comunicat.

Pe de alta parte, pretul gazelor naturale din productia interna va fi majorat trimestrial, conform intelegerilor cu institutiile financiare internationale, pana la o medie anuala de 85 dolari/1.000 mc, in 2005.

Astfel, costul va creste pana la 70 dolari/1.000 mc in primul trimestru al anului viitor, pentru trimestrele urmatoare fiind prevazute preturi de 80 dolari, 90 dolari si, respectiv, 105 dolari.

In ceea ce priveste gazele din import, a caror pondere va fi de 40% din consumul anului 2005, ANRGN estimeaza ca pretul acestora va fi de 195 dolari/1.000 mc in primul trimestru si de 210 dolari in trimestrul al doilea.

In trimestrele trei si patru ale anului viitor, ANRGN anticipeaza un cost al gazelor din import de 205 dolari si, respectiv, 195 dolari.

"Tinand cont de nivelurile estimate, media anului 2005 pentru gazele din import va fi cu circa 50 dolari/1.000 mc peste nivelul inregistrat in 2004, diferenta care se va reflecta in preturile reglementate la consumatorii finali", se mai arata in comunicat. Reamintim, cele doua distributii de gaze, Distrigaz Nord si Sud au fost privatizate cu E.On/Ruhrgaz si, respectiv, cu Gaz de France.

Ultima majorare a pretului gazelor naturale a avut loc in luna octombrie, cu circa 200.000 lei/1.000 metri cubi, corespunzator unui nivel mediu de 5%.