In 2004 U.C.M. Resita a finalizat cu succes o serie de proiecte importante, unele dintre ele fiind premiere pentru societatea resiteana: lucrarile de reparatii capitale cu retehnologizare a hidroagregatului nr. 2 de la Centrala Hidroelectrica (CHE) Turnu, primul proiect de acest gen, unde U.C.M. Resita a fost contractor general, reparatii capitale pentru CHE Raureni, hidroagregatul nr.

1, o alta premiera, societatea lucrand pentru prima data ca subcontractant al Hidroserv Rm. Valcea. Pentru acelasi beneficiar, in ianuarie 2005 va avea loc livrarea echipamentului destinat CHE Zavideni, fiind incepute si lucrarile pentru CHE Rm. Valcea.

Un alt proiect deosebit de important este Shomeshwara, primul de acest fel destinat pietei indiene, avand ca obiect livrarea a trei hidroagregate cu o putere de 8 MW fiecare, montajul primului grup efectuandu-se in cursul acestei luni.

Aproape de finalizare - februarie 2005, conform graficului stabilit, este si executia componentelor destinate centralei hidroelectrice Cinè (Turcia), contract incheiat cu societatea turca Elcon Energy & Construction. In acelasi stadiu se afa si lucrarile pentru obiectivul Chancy-Pougny, care fac obiectul contractului incheiat cu VA Tech Vevey Elvetia.

"A fost un an greu, plin de schimbari, reorganizari si un volum urias de munca, atat pentru atragerea comenzilor cat si din punct de vedere al incadrarii in termenele de ofertare impuse. Cu toate acestea am reusit sa atingem o cifra de contractare apropiata de 25 milioane euro", declara dl. Dan Petrescu, Director Comercial. Pentru anul 2004 (calculat la 20 decembrie 2004) U.C.M.R.

a inregistrat o cifra de afaceri de peste 28 milioane de dolari, comparativ cu 26 milioane de dolari, cifra de afaceri aferenta anului 2003.

Documentatia de proiectare si inginerie tehnologica a fost incheiata, deja, pentru o mare parte a proiectelor care urmeaza a fi realizate in cursul anului 2005: retehnologizare hidroagregatul nr. 1 de la CHE Babeni, CHE Ramnicu Valcea si CHE Strejesti; retehnologizare hidroagregatul nr.

2 de la CHE Tismana; hidrogeneratoare de la CHE Ranganata Shwamy (3 x 9 MW) si punerile in functiune de la CHE Poiana Teiului, nr. 2, CHE Raureni si CHE Strejesti, CHE Subcetate si CHE Slatina. "Intr-o perioada foarte scurta de timp am reusit impreuna sa ne mobilizam si sa ne indeplinim obiectivele propuse pentru anul 2004", afirma dl. Sorin Toader, Director Tehnic.

Pentru anul 2005, valoarea contractelor incheiate doar pana in acest moment este de peste 30 milioane dolari, "de trei ori mai mare decat cea contractata in aceeasi perioada a ultimilor 5 ani" afirma dl. Petrescu.

Printre acestea se numara contractele incheiate cu Romenergo, care au ca obiective CHE Manyas si Kilavuzlu din Turcia, contractele incheiate cu VA Tech Hydro si Voith Siemens Hydro Power Generation, acesta din urma reprezentand contractul cu cea mai mare valoare, de pana acum, semnat cu Voith Siemens, pentru furnizarea a 4 aparate directoare, destinate obiectivului Omkareshwar (India).

Alt contract destinat tot unui obiectiv din India este cel incheiat cu Boving Fouress. Contractul are ca obiect livrarea a 3 generatoare destinate obiectivului Ranganatha Shwamy, iar in prezent se desfasoara negocierile cu aceeasi companie indiana pentru incheierea a doua noi contracte - Ambuthirta si Meenakshi.

De remarcat este ca mai mult de 40% din productia pe care U.C.M.R. o va realiza anul viitor va fi destinata exportului, comparativ cu cele 20 de procente exportate in 2003 si cele 38%, inregistrate la 20.12.2004.

In prezent, contractele incheiate de societatea resiteana pentru furnizarea de produse hidroenergetice reprezinta aproximativ 95 % din valoarea totala contractata pentru anul 2005. In aceste conditii, in primul trimestru al anului viitor "accentul va fi pus pe semnarea unor contracte avand ca obiect furnizarea de piese turnate si piese schimb motoare Diesel", declara Directorul Comercial al U.

C.M. Resita, fiind deja incheiat pentru 2005 un contract cadru de furnizare piese schimb pentru C.F.R. Marfa.

Obiectivul stabilit de U.C.M. Resita pentru anul viitor in ceea ce priveste cifra de afaceri se ridica la 55 milioane euro.

Pentru adaptarea productiei la cererile tot mai ridicate de furnizare - echipamente hidorenergetice, se are in vedere pentru 2005 demararea unor programe de instruire profesionala si recalificare pentru angajatii societatii.

Asemenea programe s-au desfasurat si pe parcursul anului 2004, de cea mai mare participare bucurandu-se cele de limbi straine, initiere in utilizarea calculatorului, project management si cursuri formare auditori.

Aceste investitii in personal vor fi dublate de adaptarea actualei dotarii de productie si imbogatirea ei cu utilaje, "modernizarea utilajelor si fluxurilor tehnologice reprezentand prioritatea numarul unu a planului de investitii pentru 2005", afirma dl. Ion Zamfirescu, Director Investitii si Mediu.

Pentru anul 2005 se estimeaza ca investitiile in tehnologie vor atinge aproximativ 35 milioane euro si vor viza atat modernizarea si innoirea capacitatilor de productie, cat si continuarea lucrarilor de reabilitare a cladirilor in care procesul de productie se desfasoara, lucrari demarate si partial finalizate in 2004.

Pentru 2005 este prevazuta, de asemenea, continuarea investitiilor pentru conformarea totala la programele de mediu. In 2004 U.C.M.R. a investit in acest scop 1 miliard lei, doar pentru executarea unei statii automate de neutralizare a apelor uzate industriale. In 2005, 500.

000 euro sunt destinati implementarii acestor programe, avandu-se in vedere, in primul rand, modernizarea unei alte statii de neutralizare, reabilitarea, modernizarea si extinderea retelelor de canalizare.

Tinand cont de accentul pe care actionarul majoritar al societatii, compania elvetiana INET AG, il pune pe protectia mediului, "in urmatorii 5 ani, vom aloca in jur de 7 milioane de euro pentru implementarea de proiecte destinate acestui domeniu", declara dl. Adrian Chebutiu, Presedinte Director General U.C.M.Resita.