La inceputul lunii decembrie, Ministerul de Finante trebuia sa vireze 250 de miliarde de lei - ultima transa de bani pentru finantarea proiectelor aprobate in cadrul Planului National de Cercetare. Cercetatorii si-au terminat proiectele, banii de salarii si cei pentru utilitati au fost platiti in avans de institute sau pur si simplu acestea au amanat platile asteptand "decontul" de la Finante.

Saptamana trecuta, directorii institutelor au aflat ca nu mai au ce sa astepte. Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor din Cercetare - Proiectare, spune ca cele 250 de miliarde de lei au fost virati de la Finante catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, unde, in urma unui ordin intern, au capatat alta destinatie. Probabil au acoperit salariile profesorilor.

Astfel, desi au contracte ferme semnate privind esalonarea platilor, cercetatorii au ramas cu ochii in soare si vor trebui sa cerseasca pe la rude si prieteni ca sa aiba ce pune pe masa de Craciun, iar cand se vor intoarce la munca, dupa 1 ianuarie, vor gasi apa, gazele si caldura taiate.