Purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat pentru “Evenimentul zilei” ca omul de afaceri Emilian (Elan) Schwartzenberg, sotul Mihaelei Radulescu, este cercetat pentru acuzatia de neinregistrare in contabilitatea firmei Exclusiv Site Development a sumei de 1.341.808 dolari.

Aceeasi suma - a carei destinatie este verificata in prezent de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica - a mai facut obiectul unei plingeri penale in anul 2000, cind Schwartzenberg a fost acuzat de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si trafic de influenta de partenerii sai de afaceri din Marea Britanie.

Dosarul a fost “solutionat” favorabil pentru Schwartzenberg de procurorul Victor Ponta, devenit ulterior sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si presedinte al Tineretului Social Democrat.

In anul 2000, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost acuzat de doua societati partenere de afaceri din strainatate (Cristalle Securities Limited si Lunara Investments Limited, cu sediul in principatul Liechtenstein) ca le-a inselat cu suma 1.191.808,55 de dolari, pagubele totale produse celor doua firme fiind de 1.700.000 dolari.

Drept urmare, reprezentantul acestora a depus la Parchetul General al Romaniei o plingere penala impotriva lui Schwartzenberg, sub acuzatiile de inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si trafic de influenta, la care se adauga folosirea cu rea-credinta a creditului societatii, infractiune prevazuta de Legea 31/1990.

Trafic de influenta?

Plingerea penala depusa in anul 2000 consemneaza ca relatiile de afaceri dintre Elan Schwartzenberg si cetateanul britanic Jonathan Leaver (consultantul pentru investitii al firmelor citate anterior) au debutat dupa 1996, cind Leaver l-a sprijinit pe Elan in a impune pe piata firma Exclusiv Media, una dintre cele mai prospere societati de publicitate din Romania (cumparata ulterior cu 19

milioane de dolari de News Corp., companie controlata de magnatul american Rupert Murdoch). In vara anului 1999, Elan l-a sunat pe britanic pentru a-i propune achizitionarea mai multor imobile care urmau sa fie scoase la vinzare de Fondul Proprietatii de Stat.

Ca urmare a acordului de principiu al lui Leaver, Schwartzenberg i-a trimis prin fax, dupa cum se mentioneaza in documentul depus la Parchet, oferta de achizitionare a unui aeroport, a unui complex comercial si a 80 de magazine in Bucuresti (9.280 metri patrati de spatii comerciale).

Leaver si-a manifestat disponibilitatea imediata pentru cele 80 de magazine. “In aceasta situatie, numitul Emilian Schwartzenberg a pretins si, in final, a primit suma de 150.000 USD in plus fata de oferta initiala, bani ce urmau a fi folositi pentru a plati un functionar de la FPS in vederea incheierii vinzarii.

Acesti bani au fost trimisi in contul personal al numitului, deschis la ING Bank N.V., sucursala Bucuresti”, se arata in plingerea penala.

Alba-neagra cu SRL-uri

Elan Schwartzenberg i-a explicat insa lui Leaver ca este de preferat ca magazinele sa fie cumparate de o firma romaneasca, propunind pentru aceasta un SRL - Exclusiv Site -, unde era administrator unic, singurul actionar fiind o “casuta postala” din Insulele Virgine (Blue Ribbon Assets Ltd).

Pentru a vira banii solicitati, englezii au cerut sa detina temporar controlul asupra Exclusiv Site. Aceasta masura de prevedere s-a realizat prin transferul actiunilor Exclusiv Site catre firma Blueberry Hill Properties, patronata de Christine Vogt, administrator si la cele doua firme britanice care ulterior au depus plingerea penala impotriva lui Schwartzenberg.

In momentul in care Christine Vogt a avut confirmarea ca societatea sa, Blueberry Hill Properties, este unic actionar la Exclusiv Site, ea a dat liber transferului sumei de

1.191.800,55 de dolari.

Ce nu stiau englezii reprezentati de Christine Vogt - iar cind au aflat era prea tirziu - este ca, atunci cind li s-a “prezentat” firma Exclusiv Site, in septembrie 1999, aceasta nici nu fusese infiintata. Exista in schimb o alta, Exclusiv Site Development.

Abia o luna mai tirziu, in octombrie 1999, a luat fiinta Exclusiv Site, firma cu care au fost “improprietariti” englezii. Ulterior, reclamantii au constatat ca erau proprietarii Exclusiv Site, dar banii ii virasera catre firma Exclusiv Site Development, si ca au platit 1,2 milioane de dolari primind in schimb o firma cu un capital de 1.000 de dolari.

“Numitul Emilian Schwartzenberg nu a facut nici un demers pentru a achizitiona respectivele magazine, ba, mai mult, a scos din Romania aceste sume, transferindu-le in contul societatii sale Blue Ribbon Assets Ltd”, afirma petitionarii.

Blana ursului din padure

Avocatii lui Leaver au mai acuzat in plingerea penala o alta inselaciune: la inceputul lunii noiembrie 1999, Emilian Schwartzenberg l-ar fi contactat pe Leaver spunindu-i ca ar avea posibilitatea inchirierii magazinului Junior. El a primit acceptul englezului sub rezerva identificarii unor subchiriasi.

Reclamantii afirma in plingere ca Schwartzenberg le-a comunicat ca societatea Prisma doreste sa subinchirieze magazinul cu un milion de dolari pe an si ofera 400.000 de dolari pe loc, motiv pentru care romano-israelianul a cerut sa-i fie transferata suma de 150.000 de dolari pentru a “perfecta” intelegerea la FPS.

Leaver si-a dat acordul, iar aceeasi Christine Vogt a transferat suma in contul personal al lui Elan Schwartzenberg, pe 12 noiembrie 1999. Dupa sase zile, alti 150.000 de dolari au intrat in contul personal al lui Elan. Motivul? Suma trebuia “suplimentata” deoarece erau mai multi investitori interesati sa ia magazinul Junior de la FPS.

Dar in perioada in care Schwartzenberg incasa 300.

000 de dolari pentru intermedierea cumpararii magazinului, acesta fusese deja expropriat pentru cauza de utilitate publica in beneficiul Ministerului Justitiei, prin Hotarirea Guvernului nr. 814, publicata in Monitorul Oficial cu o luna inainte, pe 11 octombrie 1999.

Justitie a la Victor Ponta: impacarea partilor “stinge” cauza penala

Plingerea penala a fost depusa dupa ce reclamantii obtinusera si un ordin de sechestru pronuntat de Inalta Curte de Justitie a Angliei si a Tarii Galilor asupra firmelor detinute de Schwartzenberg: Exclusiv Site Development (firma in care au fost virati banii) si Blue Ribbon Assets Ltd (firma off-shore unde au “plecat” banii de la Exclusiv Site Development).

Ordinul de sechestru al instantei supreme britanice a fost anexat plingerii penale depuse la Parchetul General din Romania. Plingerea a fost instrumentata de Victor Ponta, pe atunci procuror in cadrul Parchetului General. Ca urmare a intelegerii partilor, reclamantii au clasificat totul la Parchet ca fiind o neintelegere (cum ramine cu ordinul de sechestru?) si si-au retras plingerea.

Conform legislatiei romanesti, era de datoria lui Victor Ponta sa instrumenteze in continuare acuzele de fals, uz de fals, inselaciune si chiar de trafic de influenta, infractiuni care nu se “sting” chiar daca partile cad la intelegere si se impaca, ci se pedepsesc cu ani grei de inchisoare.

Cercetat pentru evaziune fiscala

Dar sa lasam datoria procurorului pentru alte datorii. Datele oficiale de pe pagina de web a Ministerului Finantelor arata ca Exclusiv Site Development a avut, in 1999, venituri totale de 1,639 milioane lei.

Unde se regasesc cei 1,19 milioane dolari intrati in contul firmei administrate atunci de Schwartzenberg si iesirea acestora ramine sa stabileasca procurorii de la Parchetul General, dupa cum ne-a confirmat Ramona Bulcu, purtatorul de cuvint al institutiei.

Ponta, implicat

“Versiunea” lui Schwartzenberg, povestita de acesta unui interlocutor intr-un cadru privat (inregistrarea convorbirii se afla in posesia EVZ) confirma multe din aspectele prezentate in plingere, cu mentiunea ca Elan incurca denumirile firmelor: “El (n.r.

- Jonathan Leaver, consultantul financiar al firmelor reclamante) urma sa vina sa faca un due-diligence, sa verifice intr-adevar cumpararea... i-am aratat Juniorul, in care acum se face Ministerul Justitiei. Sa vedem actele si, bine, trebuie sa arat ca am banii in banca garantie. Banii in banca.

S-a facut transferul, banii nu i-a dat lui Exclusiv (n.r. - Exclusiv Site); i-a dat lui Exclusiv 2000 (n.r. - Exclusiv Site Development) care era o, cum sa spun, o “virgula”, o ceva, o facusem eu”.

Iata cum povesteste Elan “ancheta” lui Victor Ponta: “Insa la Parchet m-am trezit ca asa m-am cunoscut eu cu Victor Ponta. Procurorul care se ocupa era Victor Ponta. I-am explicat tot. El a fost foarte prietenos si mi-a spus ca noi avem doua probleme: unu, el nu ma stia cine sint, cum sint, nici eu nu stiam nimic despre el. (...

) “Am ordin sa nu completez toate hirtiile acum. Daca eu completez hirtiile, tu, chiar daca dai banii inapoi, inselaciunea in Romania, (...) eu te trimit direct in tribunal cu o hotarire inainte. Iti spun sigur ca, dupa ce se termina, te leaga din prima pe inselaciune si intri cinci ani, sapte ani, este inselaciune pe fata. De ce? Pentru ca tribunalul din Londra a constatat asta.

Deci eu nu stiu nici un judecator roman in situatia in care noi vorbim. UE, America, povesti, o sa conteste decizia tribunalului londonez si eu am aici High Court Justice (Inalta Curte de Justitie), toata povestea. Deci eu pot sa fac un singur lucru, ca asa m-a rugat seful, daca tu le returnezi banii si oamenii astia (n.r.

- reclamantii) vad ca tu le-ai returnat banii, nu completez hirtiile, practic nu inregistrez povestea asta”. Ce mi-a explicat el (n.r. - Victor Ponta) ca, daca inregistreaza fapta, intelegerea partilor nu scuza fapta. El (Ponta) mi-a spus clar: te leaga!”.

Elan Schwartzenberg: “A fost o neintelegere intre partenerii straini”

Schwartzenberg ne-a declarat ca nu are habar despre cercetarea sa de catre Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar spune ca are toata contabilitatea in regula, pusa la punct de o firma de specialitate. Conflictul care a facut obiectul plingerii (n.r. - nu si al cercetarii) penale din 2000 este explicat de Schwartzenberg ca o neintelegere intre doi parteneri straini (n.r.

- Jonathan Leaver si Christine Vogt): “In anul 2000 am avut doi parteneri straini care m-au reclamat din cauza unei lipse de comunicare intre ei si a unei neintelegeri. Unul dintre ei, deoarece a fost dezinformat, a facut o plingere penala.

In momentul in care eu am aflat toate faptele de la celalalt partener, omul a inteles, si-a retras plingerea si cu asta basta, a fost o problema intre ei doi. A existat o preintimpinare din Anglia, prin care partenerul care nu avea nici o tangenta cu mine si-a luat niste masuri de siguranta vizavi de partenerul lui. Ca sa va explic.

Eu am facut o afacere cu un anumit domn, nu am stiut ca in spatele lui mai exista un alt partener. Ei intre ei au avut o lipsa de comunicare, nu au inteles despre ce e vorba intre ei, nu s-au inteles si cel de-acolo si-a luat toate masurile.

Cind a intrat in contact cu mine, dumnealui mi-a explicat ca de fapt el este cel cu banii, omul si-a rezolvat problema pe loc, nu a fost decit o neintelegere”.

Elan Schwartzenberg neaga faptul ca Victor Ponta i-ar fi explicat ca, daca returneaza banii, nu mai da drumul actiunii in penal si spune ca inregistrarea audio e masluita: “Despre inregistrare pot sa va spun ca am fost obiectul unui santaj in 2004 pe acest subiect din partea unor persoane (n.r. - refuza sa dezvaluie cine) carora le-am spus ca nu am de gind sa le dau absolut nici un ban.

Nu este vocea mea pe aceasta inregistrare audio”.

Mihaela Radulescu are “ghivete” de cristal, Porche Cayenne, pantofi de marca

Relatia cu Mihaela Radulescu l-a transformat pe Elan Schwartzenberg intr-o vedeta a paginilor mondene. In publicatiile de gen apareau materiale in care realizatoarea de televiziune explica amanuntit in ce statiune de lux isi face sarbatorile impreuna cu omul de afaceri sau ce masina si-a mai cumparat Mihaela Radulescu, ajutata de Schwartzenberg.

Contractul prin care Mihaela Radulescu a redevenit imaginea unui sampon, nasterea fiului sau in Israel, perioada de dupa nastere, scurtata brusc pentru ca Mihaela hotarise sa se intoarca pe micul ecran, sint doar citeva dintre temele articolelor care au redat in amanunt viata realizatoarei TV.

“Simt nevoia sa fac zgomot, sa las urme, sa fiu dependenta doar de fortele mele, sa ma implic, sa ma revolt, sa ma lupt, sa fiu generoasa”, declara la un moment dat Mihaela.

Moldoveanca plecata din Piatra Neamt a tinut intotdeauna sa iasa in evidenta si cu amanunte despre bunastarea in care traieste: Craciunul la Praga, Revelionul la Cortina d’Ampezzo, masinile cumparate una dupa alta. Citeva zile bune, presa a considerat o stire importanta faptul ca Mihaela Radulescu a facut o donatie pentru maternitatea din orasul ei natal.

Realizatoarea a cheltuit in jur de 14.000 de euro la licitatia tinuta in scopul stringerii de fonduri pentru maternitatea din Piatra Neamt. Mihaela Radulescu a mai explicat in presa si cit de pasionata este de gradinarit, a prezentat vila sotului de la Izvorani cind acesta era plecat la vinatoare, colectia de pantofi “numai marci de renume”, chiuvetele de cristal din baie...

Ca orice vedeta care trebuie sa iasa in evidenta, Mihaela are si o colectie de masini: un Porche Cayenne Turbo, in valoare de 130.000 de dolari, un Porche Boxster S si un BMW. “La masinile astea am beneficiat de ajutorul financiar al lui Elan, iubitul meu. N-as fi facut fata singura unor astfel de preturi”, a declarat ea jurnalistilor.

Anul acesta, Mihaela Radulescu a fost ironizata pentru “transferul anului pe care l-a reusit de la Antena 1 la Antena 1, trecind printr-o serie de alte televiziuni - PRO TV, B1 TV...”. (C.T.)

“Pe acest domn l-am cunoscut la audieri”

Victor Ponta considera ca a dat solutia legala in dosarul in care l-a anchetat Elan Schwartzenberg, respectiv de neincepere a urmaririi penale, intrucit reclamantii si-au retras plingerea: “Imi amintesc de acel dosar pentru ca s-a tot scris de mine timp de vreo luna de zile in “Curentul”. Am decis neinceperea urmaririi penale pentru ca reclamantii si-au retras plingerea (n.r.

- depusa la Parchet impotriva lui Elan Schwartzenberg). Vreti sa ziceti ca nu a fost solutia corecta sau ce? Totusi au trecut citiva ani de atunci. Nu pot sa cred ca am folosit un asemenea limbaj si ca i-am spus “te leaga”. Sint profesor in drept penal si nu folosesc acest gen de limbaj nici macar intr-un mediu privat. Nu pot sa cred ca am zis asa ceva.

Pe acest domn l-am intilnit numai in cadrul audierilor, la care oricum au participat si alti procurori”.