Pe lista persoanelor decorate recent de presedintele Ion Iliescu cu diferite ordine si medalii se regasesc profesori universitari, decani si prodecani de la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj. Insa nu au fost uitati nici portarul, nici seful de sala de la cantina studenteasca, ambii primind din partea lui Ion Iliescu medalia “Merit pentru invatamint, clasa a lll-a”.

Pe Vasile Cozma, portarul cladirii unde functioneaza rectoratul UMF Cluj, l-am gasit ieri in strada, unde pazea cele trei locuri de parcare destinate autoturismelor sefilor sai. Omul nu stia ca fusese decorat de presedintele Ion Iliescu si nici pentru ce. Doar banuia. “Am auzit ca am fost pus pe o lista, dar nu stiam ca am primit decoratia. Nu stiu ce sa zic...

Ma gindesc ca numai prin munca am cistigat-o”, a spus Vasile Cozma. Ieri, pentru portarul UMF a fost o zi grea. A dat examen scris si oral pentru functia de paznic. “No, acum multumesc lui Dumnezeu ca am luat nota 9. Salariul ii mic, dar pe mine, la 56 de ani, nu ma mai ia nimeni”, a concluzionat Cozma.

Inainte de a fi paznic, adica in urma cu cinci ani, el a lucrat ca pantofar la un atelier din Cluj-Napoca. “Nu mi-e rusine sa spun ca am fost 12 ani si secretar de partid. Dar cred ca nu de asta m-a decorat presedintele Iliescu”.

Decorat si de Regina Elisabeta a ll-a

In afara de Vasile Cozma, de la UMF Cluj a fost decorat si Ioan Biris, seful restaurantului studentesc “Salmonela”. “Doamne fereste, ca salmonela ii boala, dar la domnul rector ii place sa-i spuna asa!”, se grabeste sa precizeze Biris.A lucrat in alimentatia publica “de cind se stie”, iar de patru ani este sef de sala la cantina studenteasca.

Este casatorit cu o englezoaica, Sally Wood Lamont, iar in urma cu doi ani, pe 25 octombrie 2002, a fost decorat, alaturi de sotia sa, de Regina Elisabeta a ll-a a Marii Britanii. Ambii au primit distinctia “Pentru Dumnezeu si pentru tara”, fiindu-le recunoscut meritul de a fi infiintat la Cluj-Napoca un centru pentru copii cu handicap locomotor.

Ioan Biris este foarte mindru de faptul ca a intrat la Palatul Buckingham si ca a stat foarte aproape de Regina Marii Britanii. Referitor la medalia oferita de presedintele Ion Iliescu nu prea stie ce sa spuna. “Nu stiu de ce am primit-o. Eu pe Ion Iliescu il respect, dar fata de cei care au format clica care a condus tara in ultimii ani nu pot sa am sentimente.

Oricum, ii o chestie urita sa injuri presedintele, care a fost alesul oamenilor”, sustine Ioan Biris.

“I-am propus pentru ca sint buni pe domeniul lor”

Marius Bojita, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj, sustine ca atit ospatarul, cit si portarul au fost propusi pentru decoratie intrucit “sint foarte buni”. “Ministerul ne-a cerut sa punem pe lista angajati din toate domeniile.

Senatul universitar a hotarit ca acestia doi merita sa fie decorati”, spune Marius Bojita, adaugind ca si el a primit o distinctie in 2000 de la presedintele Emil Constantinescu.