Initiativa BCR de a cumpara aur de la populatie se dovedeste inspirata. Oamenii s-au asezat inca de dimineata la coada pe Lipscani. Primii care s-au repezit sa-si vinda din metalul pretios detinut sint pensionarii.

Aglomeratie din prima zi la ghiseul BCR Lipscani specializat pentru cumpararea de aur de la populatie. Ideea BCR de a oferi, in premiera dupa cel de-al doilea razboi mondial, un serviciu pentru cumparare de aur de la populatie, s-a bucurat de un succes neasteptat de mare. BCR oferea ieri 349.000 de lei pentru gramul de aur de 24 de karate, 261.000 lei pentru cel de 18 karate, 202.

000 pentru 14 karate si 316.000 de lei pentru gramul de aur dentar. Obiectele din aur se achizitioneaza pe loc cu eliberarea numerarului in lei. In cazul in care clientul nu este de acord cu tranzactia, obiectele sint restituite pe loc acestuia. Primii care s-au grabit sa profite de oferta au fost pensionarii, care au format o coada ce s-a mentinut constant la 15-20 de persoane.

BCR a trebuit sa aduca o a doua persoana la ghiseu care sa verifice puritatea metalului pretios, pentru a reduce din timpul de asteptare.

Se vind dintii

Aurul cumparat de BCR poate fi sub forma de monede fara valoare numismatica, emise in Romania si in alte tari sau fragmente din astfel de monede; medalii comemorative romanesti si din alte tari, specificate in cataloage; lingouri si bare din aur; bijuterii si obiecte din aur minim 14 K; placute aur dentar. Acestea din urma au fost si cea mai vinduta marfa ieri pe Lipscani.

„Am venit sa-l vind pentru ca mi-am schimbat dantura cu metal ordinar. Ce rost avea sa mai pastrez dintii de aur la 75 de ani. Mai fac rost de bani pentru ca pensiile sint la jumatate din ce-ar trebui sa fie“ – spune Braescu Maria. „Mi-am adus lucrarea dentara, aur dentar vreo 7-8 grame asa cum l-am luat de la dentist in urma cu an si ceva.

Banii ii bag tot in dantura, adica in implanturi, care ma costa 24 de milioane“ – zice Bucur Viorica. Si Liliana Rusu vindea tot aur dentar pentru a-si intregi veniturile inainte de Sarbatori. Totusi, multi dintre cei care au venit la BCR „cu dintii in batista“ au trebuit sa faca drum intors.

„Nu cumparam dinti, ci doar placutele de aur“ – a precizat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvint al BCR. Bijuterii rupte, care nu pot fi valorificate la consignatii sau case de amanet, lantisoare gasite, verighete si cercei sint alte bunuri de valoare care au intrat ieri in seifurile BCR.

Primele nemultumiri

In general, cei care au facut ieri coada la BCR sa vinda aur s-au declarat multumiti de posibilitatea oferita de banca, mai ales ca nu mai sint nevoiti sa apeleze la serviciile caselor de amanet. Multi insa nu s-au declarat satisfacuti de cursul de cumparare afisat de BCR, pentru ca se asteptau ca acesta sa coincida cu cel comunicat de Banca Nationala, evident mai mare (411.

582 de lei gramul, fata de 349.000 de lei la BCR). Cursul comunicat de BNR nu este insa unul comercial si se refera la aurul cu o puritate foarte mare de 999,5 la suta, de lingou. Pe de alta parte, este de inteles de ce BCR utilizeaza un curs mai mic.

Pentru a putea fi valorificat, atit pe piata internationala, dar si pe piata interna, aurul cumparat de la populatie si agenti economici necesita prelucrare si cheltuieli aferente acestui proces. Nu in ultimul rind este vorba totusi si de profitul pe care trebuie sa-l obtina banca in urma acestei operatiuni comerciale.